Slobodne zone u Srbiji zapošljavaju tri hiljade radnika godišnje

Kineska kompanija "Šangdong linglong" planira da izgradi fabriku guma u Zrenjaninu, čim dobije odobrenje svoje Vlade za investiranje u Srbiji. Taj pogon će poslovati u okviru tamošnje Slobodne zone i biće petnaesti koji će raditi po konceptu olakšanog uvoza i izvoza.

Nebojša Grbić radi u kompaniji Kolpa koja posluje u Slobodnoj zoni Zrenjanin, od njenog osnivanja. Za četrnaest godina naučio je engleski, služi se slovenačkim jezikom, usavršio je rad na računarima i prošao sve faze proizvodnje.

"Bio sam početnik, pomagao sam bravarima, mašinbravarima i onda sam dobio šansu kao inženjer pripravnik", kaže Grbić. "Sad radim kao pogonski inženjer, pogonski inženjer mašinstva i ja prezadovoljan sam."

"Drekslmajer" je najveći poslodavac Slobodne zone u Zrenjaninu sa 6.000 radnika, što je 90 odsto ukupno zaposlenih. Firme iz zone su i među najvećim izvoznicima u gradu.

"Ako pogledamo 2017. godinu, onda je to 100 miliona evra, što predstavlja 40 odsto ukupnog izvoza proizvoda sa područja Zrenjanina", ističe Branko Malagurski, direktor Slobodne zone Zrenjanin.

U Šapcu su Slobodnu zonu razvili na tri lokacije, navodi Violeta Šestić, načelnica Odeljenja za LER:

"Samo u prošloj godini ukupna vrednost izvezene robe iz Zone je iznosila 27 miliona evra, a korisnici su ostvarili prihod od skoro 4 milijarde dinara."

U Pirotu su prvi u Srbiji imali Slobodnu zonu. Danas na 110 hektara posluje 22 proizvodne i 80 trgovinskih kompanija. Efekti uspešnosti se, kaže direktor Slobodne zone Pirot Dragan Kostić, najbolje vide po zaradama zaposlenih:

"Pre samo deset godina Pirot je po platama bio na stotom mestu u Srbiji. Krajem ove godine Pirot je bio na 19. mestu. Ispred njega su samo beogradske opštine, a prosek plata je veći od Vojvodine."

Italijanski proizvođač nameštaja "Top sofa" u Vranju jedini zasad ispunjava uslove za rad u Slobodnoj zoni. Da bi počeo da radi treba da sačeka završetak građevinskih radova, kaže Goran Živković, direktor Slobodne zone Vranje:

"Čeka se ispunjenje nekih uslova završetak dva kružna toka između Geosa i Top sofe i postavljanje ograde koja je procedura da bi poslovao u režimu slobodne zone."

U Srbiji postoji 14 Slobodnih zona u kojima posluju neke od najvećih svetskih kompanija poput FIAT, Mišlen ili Simens. Prošle godine su ostvarile 5 milijardi evra prometa.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се