Uključivanje dece migranata u školski sistem

Osnovnu školu "Vera Blagojević" u Banji Koviljači ove školske godine pohađaće osmoro dece iz migrantskih porodica. Ovo je druga godina kako su mališani smešteni u Centru za azil u tom mestu, uključeni u sistem obrazovanja.

U odeljenju III/2 Osnovne škole u Banji Koviljači - sedamnaest mališana, među njima su i Sana, Fatma i Samir iz Azerbejdžana. Tokom prošle školske godine, kao učenici drugog razreda, stekli su dosta znanja, i bili među najboljim učenicima u razredu.

Sana iz Azerbejdžana kaže: "Učila sam ovde srpski, nemački, engleski i matematiku. Najbolje mi ide srpski".

Pored polaska u školu, radovali su se, kažu, i oni drugarima, ali i drugari njima. U školskim klupama i ove godine, zajedno će učiti, ali se i međusobno pomagati.

"Meni se sviđa što vidim moje drugare", kaže Fatma iz Azerbejdžana. I dodaje da je srećna što je krenula u školu.

Sandra Cvetković, iz Banje Koviljače kaže: "Lepo smo se družili i igrali se".

Iako će put Sanu, Fatmu i Samira, možda uskoro odvesti u drugu zemlju, iz Srbije i Banje Koviljače, poneće lepe uspomene, jer su ovde, kažu, stekli prijatelje za ceo život.

"Razmišljala sam celo leto da li će otputovati ili će ostati ovde", kaže učiteljica Biljana Srnić. I dodaje: „Njih troje su mi baš prirasli za srce, otpočetka su se uklopili u odeljenje i deca ih jako vole i jako su voljni za svaki rad".

Dragan Gavrić, direktor OŠ "Vera Blagojević" kaže da oni dobro prate nastavu s obzirom na jezičku barijeru: "Uče dobro jezik, čak uključujemo tu decu i u manifestacije za 8. mart, idu i na sportska takmičenja..."

Osim znanja, ovi mališani, naučili su dosta i o prijateljstvu, ali i solidarnosti. Na sprskom jeziku, ne samo da znaju da čitaju i pišu, već i otpevaju poneku pesmu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи