Tatjana Marković Topalović - nastavnica za svet

Tatjana Marković Topalović, nastavnica fizike u Medicinskoj školi u Šapcu, Dragan Kuveljić, učitelj iz Prijepolja i Katarina Veljković, nastavnica informatike iz Kragujevca - kao pobednici nacionalnog takmičenja u organizaciji udruženja "Živojin Mišić" - predstavljaće Srbiju na takmičenju za najboljeg nastavnika na svetu. Priznanje se dodeljuje jednom godišnje u Dubaiju i smatra se svojevrsnom Nobelovom nagradom za prosvetne radnnike.

Prvi interaktivni globus u Srbiji, na kojem se može pratiti položaj Sunca i smena dana i noći, najstariji je stanovnik "Parka nauke". Prva "komšinica" mu je jedinstvena u svetu, edukativna fontana sa tri mlaza koja predstavlja rešenje kvadratne jednačine. Na kraju bulevara Milutina Milankovića je Sunčani sat, gde svaki posetilac može postati kazaljka.

Želja autorke, Tatjane Marković Topalović, nastavnice fizike, je da se nauka u ovom parku sa tridesetak instalacija čuje, oseti i dodirne:

"Jedan pravi didaktički i metodički iskorak, gde deca uče u učionici bez zidova, znači uče u trodimenzionalnom udžbeniku, veliki broj časova različitih predmeta može da se odigrava u ovom parku, i mislim da je to jedan od puteva koji vodi do njihove zainteresovanosti i do njihove naučne pismenosti."

Zahvaljujući Tatjani, mnogi učenici su zavoleli fiziku. Oni najbolji, krenuli su njenim putem, među njima i Marija Knežević:

"Dala mi je osnov za učenje biofizike i tako sam položila taj predmet na Vojnomedicinskom fakultetu sa super ocenom, takođe nam je bila odličan životni učitelj."

"Uvek se maksimalno trudila da nam što bolje objasni fiziku, bilo nekim laboratorijskim vežbama ili vannastavnim aktivnostima", kaže Nikola Trifunović.

Tatjana Marković Topalović je osnivač Društva ljubitelja fizike, autor Letnje školice i stručnih radova. Učenicima prenosi i iskustva iz Cerna i podstiče kreativnost i logičko razmišljanje:

"Naša ideja je zapravo da oni budu otvoreni prema novim saznanjima i da budu radoznali, a to jedino mogu ukoliko se ne držimo tih krutih, nastavničkih sistema, nego stalno istražujemo u korist dece."

Za 26 godina rada, Tatjana je iz srednje škole ispratila 4.500 učenika. Svetu želi da pokaže koliko je Srbija lepa i koliko u njoj ima pametne dece.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво