Stazama Solunaca: Završne pripreme u Loznici

Povodom sto godina proboja Solunskog fronta i oslobađanja Srbije u Prvom svetskom ratu, članovi Udruženja "Prijatelji 72. Specijalne brigade" realizovaće projekat "Stazama Solunaca". Pripreme za vožnju biciklom od Soluna do Beograda uveliko traju, a pre odlaska put Grčke, ekipa je boravila u Loznici.

Da biciklima pređu put od Soluna do Beograda dug 980 kilometara, biće im potrebno deset dana. Iako su kao pripadnici Vojske spremni na sve izazove, pripreme za vožnju stazama slavnih jedinica koje su sa Zejtinlika krenule u konačno oslobađanje domovine trajale su nekoliko meseci.

"Pripreme su samo deo celog ovog projekta koje su nam donele dosta iskustva i bolje smo se i upoznali i pripremili za predstojeći put", ističe Filip Jovanović, "ono što me motivisalo je obeležavanje sto godina od završetka Prvog svetskog rata."

"Odaćemo počast višemilonskim žrtvama koje je imala naša zemlja u ratovima koji su nam se desili", kaže Đorđe Lapčević, "očekujemo da napravimo nešto što će ostati i budućim generacijama i nama samima, nešto čega ćemo se uvek sećati."

Za poslednje pripreme pred veliki put, Loznica i okolina su odabrane zbog reljefa i konfiguracije terena koji je, kažu, sličan onom putu koji će preći tokom svog poduhvata.

Članovi Udruženja iskoristili su boravak u Podrinju i Rađevini da obiđu spomenike kojima se odaje počast junacima Velikog rata.

"Mi ćemo od Grčke krenuti iz Soluna sa Zejtinlika idući stazama prve armije sprske koja je krenula sa solunskog fronta stazama oslobađanja Srbije", objašnjava Miodrag Kapor, vođa projekta "Stazama Solunaca - Slobodni sinovi". "Na tom putu ćemo obići 15 spomen-obeležja najznačajnijih i najvećih, a neke od njih koji nisu najveći ali su zapušteni sa idejom da sa našim Udruženjem ‘Kajmačkalan’ koje se bavi očuvanjem grobalja rešimo, uredimo ta groblja, malo pokosimo, okrečimo i tako dalje, i da tim neznanim junacima takođe odamo poštu."

Povratak u Beograd planiran je 23. septembra, a ceo projekat podržali su Ministarstvo odbrane i Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво