Ugroženo plutajuće ostrvo na Vlasinskom jezeru?

Zbog kapitalnog remonta EPS-a u hidrocentrali "Vrla" pre dva i po meseca počelo je delimično pražnjenje Vlasinskog jezera. Sa Turističkom organizacijom Surdulice i Zavodom za zaštitu prirode dogovoreno je da se voda postepeno ispušta kako bi se što manje ugrozio živi svet jezera.

Nivo vode u Vlasinskom jezeru manji je od uobičajenog za skoro četiri metra. U koritu ostaci školjki i puževa. Mobi Dik, najveće plutajuće tresetno ostrvo je dve trećine na suvom.

"Ovaj breg, to je sve voda bila, pecao sam i tako blizu do obale, ali sada ne", kaže Slavko Đorić.

Svakog dana nivo vode u Vlasinskom jezeru postepeno opada. Teže se kreću i plovila koja prevoze turiste u razgledanje jezera.

Zoran Stanojević, vozač katamarana, kaže da mu smeta kamenje pored obale kad treba da pristane, ali se za sada snalazi.

Prema rečima Radojka Tasića, iz Vladičinog Hana, ribe se okupljaju u jatima na sredini jezera: "Već izlaze na površinu jer nema dovoljno kiseonika dole. Mi idemo sa čamcima, pecamo, i onda se vidi."

Mrest riba je završen i sva riblja mlađ i ostale vrste privikavaju se na pad nivoa vode, što može negativno da utiče i na drugi životinjski i biljni svet. Do kraja meseca ispuštaće se voda, a onda počinje remont.

"Mi smo insistirali da se sa pražnjenjem jezera krene postepeno, baš iz razloga da se ne bi naglo ugrozio životinjski svet, posebno u vodi", objašnjava Novica Stanković (Čuvari prirode, Vlasina). "Trebalo bi da se radovi završe za 25 kalendarskih dana, ali se nadamo da će sa početkom radova da pregrade kanal, tako da će u najkraćem roku doći do postepenog punjenja jezera."

Vlasinsko jezero je veštačko jezero na 1.213 metara nadmorske visine, područje oko njega zaštićeno je kao Predeo izuzetnih odlika.

broj komentara 1 pošalji komentar
(četvrtak, 23. avg 2018, 16:14) - anonymous [neregistrovani]

Свашта

Уместо да чувамо такав драгуљ попут Власинског језера које може туристички да подигне целу јужну и источну Србију, ми све лепо што нам је природа подарила урушавамо због економских или не знам већ којих интереса. Стварно срамотно шта се ради. Ако је држава одредила Власинско језеро као предео изузетних одлика, онда ту не би смело бити апсолутно никаквих експеримената било које врсте.