Vodovod na Divčibarama po visokim ekološkim standardima

Valjevski "Vodovod" uložio je četiri miliona dinara u opremu za postrojenje za preradu vode na Divčibarama, koja zadovoljava visoke ekološke standarde. Tu savremenu tehnologiju primenjuju u samo još dva grada u Srbiji.

Dobijanje hlora za dezinfekciju vode iz kuhinjske soli znači da se na Divčibare više neće prevoziti opasne materije u postrojenje za prečišćavanje vode, niti će zaposleni njima rukovati. Skupa tehnologija gotovo da isključuje mogućnost ekološkog akcidenta.

"Mi smo gotovo četiri miliona dinara investirali u fabriku vode, s obzirom da je bilo problema u prethodnom periodu, i želimo da na taj način doprinesemo i urednijem i boljem vodosnabdevanju samog turističkog centra Divčibare", ističe Đorđe Milanović, direktor JKP Vodovod Valjevo. "Pogotovo ako uzmemo u obzir veliku ekspanziju kada je u pitanju izgradnja i turističkih objekata i imamo sada i jedan, da kažemo, sportsko-rekreativni centar koji se gradi. Tako da će sigurno u narednom periodu značajno biti povećana potrošnja vode i moramo da razmišljamo unapred o tome."

Divčibare kao turističko mesto dugo se nije moglo pohvaliti ni urednim snabdevanjem, ni dobrim kvalitetom vode za piće. Kubik vode ovde košta kao dva i po kubaka u Valjevu, ali meštane i turističke poslenike raduje svaka investicija u vodosnabdevanje.

"Sa stanovišta meštana, nova oprema poboljšava kvalitet vode za piće. Moramo priznati da je decenijama to bio i najveći problem meštanima kada je vodosnabdevanje u pitanju", ističe predsednica MZ Divčibare, Branka Ilić. "Ako posmatramo Divčibare kao turističku destinaciju, s obzirom na činjenicu da se godinama unazad broj gostiju povećava, jako je bitno da "Vodovod" bude spreman da na pravi način odgovori na uvećan broj potrošača, kada je u pitanju i kvalitet vode, a naravno i količina koju postrojenje može da preradi."

Ekspanzija turizma na Divčibarama interes je Grada Valjeva, pa je i ulaganje u snabdevanje vodom važan segment u strategiji razvoja. Postrojenje koje preradom dobija 10 litara vode za piće u sekundi za sada podmiruje potrebe vazdušne banje na Maljenu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара