Zgrada niškog muzeja vraćena bivšim vlasnicima

Upravna zgrada Narodnog muzeja u Nišu u postupku restitucije vraćena je potomcima vlasnika. Zakon predvidja da muzej može da koristi zgradu još tri godine ukoliko vlasnicima, koji inače žive u Subotici, muzej, odnosno grad, plaća kiriju. U niškom muzeju kažu da je postignut dogovor.

Industrijalac Veljko Stefanović 1927. godine napravio je porodičnu kuću u centru Niša, ali je od nacionalizacije u njoj smeštena uprava muzeja. Iako u njoj nisu živeli njegovi naslednici nisu imali ništa protiv da tu I dalje bude niški muzej.

"Mi smo ovaj objekat godinama kvalitetno održavali I ljudi su stvarno pokazali interesovanje I blakonaklonost jer razumeju kulturu, vole ovaj grad, vole ovu ustanovu, da na najpovoljniji način u samom startu dodje do dogovora", kaže Nenad Spasić, direktor Narodnog muzeja u Nišu.

Grad će plaćati kiriju u iznosu od 2.500 evra, a ukoliko bude postignut dogovor po pravu preče kupovine moći će I da je otkupi.

"To naravno može i u nekom kraćem roku, ali ja se nadam da će grad zahvaljujući domaćinskom poslovanju stvoriti uslove da taj objekat bude u našem vlasništvu" objašnjava Jelena Mitrovska, gradski većnik za kulturu.

U ovoj zgradi se ne nalazi samo uprava, već i konzervatorsko restauratorske radionice.

"Naše odeljenje je dosta dobro opremljeno, muzej je dosta uložio u opremanje odnosno aparaturu kako bi sam rad bio stručan I po muzeološkim principima", kaže konzervator Dragana Išljamović.

Inače, niški muzej prostire se u čak 7 objekata u gradu, među kojima su i Ćele kula, Medijana, Logor 12. februar. Nedostatak prostora, pre svega za depoe, uvek je bio problem.

Ovde je 1994. godine počelo postavljanje temelja za novu zgradu Narodnog muzeja u Nišu, zgrada je trebalo da bude multifunkcionalna i da reši sve prostorne probleme narodnog muzeja, projekat, nažalost, nikada nije realizovan.

Za razliku od vlasnika zgrade muzeja, sa vlasnicima nekadašnje galerije Srbija nije postignut dogovor. Grad, će prema najavama, zajednički rešavati prostorne probleme obe ustanove.

 

 





Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво