Deseta "Balkanska folklorijada" u Kaoniku

Udruženje "Marko Cara Milanović" iz Kaonika desetu godinu zaredom domaćin je "Balkanske folklorijade" i četvrti put humanitarne manifestacije "Spasimo decu u saobraćaju". Ispred osnovne škole postavljen je kontrolni merač brzine, a u porti seoske crkve organizovana smotra izvornog stvaralaštva.

Pripreme za nastup počele su ispred Doma kulture u centru Kaonika. Ispretpletani zvuci makedonske narodne pesme i crnogorskih gusala na kojima je vešto svirao četrnaestogodišnji Siniša Petrić iz Berana.

Među 180 učesnika i ove godine, na jubilarnoj manifestaciji,uz domaćine su bila i pobratimska kulturno-umetnička društva iz Rumunije, Republike Srpske, sa Kosova i Metohije, Makedonije i Crne Gore.

"Najviše volimo ovde da dođemo", naglašava Aleksandra Perić, članica KUD "Dvorovi" iz Bijeljine. "Sklopili smo prijateljstvo, već šest godina letujemo u Bugarskoj zajedno sa njima. Posetili smo Carevo, Primorsko i Kiten i baš nam je bilo lepo. Iako smo daleko naša srca su blizu i nekako svi smo kao jedno."

Udruženja narodnog stvaralaštva "Đurđevi stupovi" iz Berana (Crna Gora)  skoro četvrt veka bavi se očuvanjem narodnih običaja i tradicije, ističe predsednik Udruženja Aco Labudović:

"Predstavićemo se izvornim narodnim pesmama iz našeg kraja, Polimlje i Potkomovlje. Poznanstvo i pobratimstvo sa Kaonikom započelo je 2011. godine. Družimo se svake godine i tako ćemo i nastaviti jer ovde srećemo ljude poštene, iskrene, i ljude duhovno obrazovane i vaspitane one koji žele da tradiciju našeg srpskog naroda nikada ne stave u zaborav."

Milica Ađančić, KUD "Kosovka devojka", iz Babinog Mosta na Kosovu i Metohiji, kaže da su se prošle godine pobratimili sa Kaoničanima:

"Veliko nam je zadovoljstvo što smo učesnici ove manifestacije jer svi govorimo isti jezik koji nazivamo pesma, svi mi imamo jedan san koji nazivamo igra. Svi mi živimo na istoj adresi - ulica KUD, grad Pozornica, a država Kolo, i svi mi imamo jedan zadatak - a to je čuvanje tradicije. Nošnja je naša svetinja, a naš jedini moto da ko u opancima nije išao taj nikad nije ni hodao!"

Sa prvim sumrakom svečana povorka učesnika pristigla je u portu crkve Sv. Nedelje. Jedni za drugima na pozornici, brojnoj publici predstavili su se pesmom i igrom kao univerzalnim jezikom.

Udruženje "Marko Cara Milanović" potrudilo se da bude ambasador celog Balkana i šire, ističe Miroljub Milanović, iz tok kaoničkog udruženja:

"Mislim da smo uspeli u tome. Nadamo se da će u budućem nekom vremenu roditi se i neka ljubav i neka svadba."

Temelj je za to postavljen. Seme prijateljstva davno posejano, korene je već učvrstilo. Iz godine u godinu sve snažnije i jače, doprinoseći očuvanju srpske kulturne baštine.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи