Uoči početka školski minus i plus

Približava se početak nove školske godine, pa je počela i nabavka udžbenika, pribora i opreme za školarce. Ministarstvo prosvete je ove godine obezbedilo besplatne udžbenike za 84.348 učenika porodica koje primaju socijalnu pomoć, đake sa smetnjama u razvoju i invaliditetom, kao i treće i svako naredno dete u porodici, bez obzira na materijalni status. olazak u školu je radost, ali i velika obaveza i izdatak u kućnom budžetu.

Ovo je vreme mirisa - novih knjiga, neispisanih svezaka i radosti u biranju šarenih pernica, olovaka i gumica.

„Ove olovke, što imaju ovo gore...i eto, sviđa mi se sve što ima nešto čupavo, na vrhu", kaže ulenica Katarina Mašić, iz Užica.

Ali, ovo je i vreme sabiranja i oduzimanja. A to je već posao za roditelje. Prosečna plata u Užicu je, prema poslednjim statističkim podacima, za maj, 51.000 dinara, a školarcima je toliko toga potrebno.

„Knjige - stigle, to je nekakava novi program za peti razred, javnost bruju o tome, tako da nije ni malo jeftino, dvadesetak hiljada dinara treba za knjige, sveske i propratni materijal - uvijače, pernice i tako...Prvi septembar je viliki atak na roditeljski budžet, kaže Ljiljana Krnjević, iz Užica.

Ono što se mora, mora se - znači, to je osnovni pribor za školu, sveske i ostalo, sve što ide uz to - knjige , sveske, znači pribor školski..pa moglo bi jeftinije da bude, objašnjava Marija Mašić, iz Užica.

Polovne knjige se u Užicu mogu kupiti od poznanika ili preko interneta, ali ovdašnja knjižara je omogućila kupovinu udžbenika na rate, i mnogi roditelji su plaćanje počeli već u aprilu .

 „Mi smo davali mogućnost odloženog plaćanja od marta meseca, i najviše je onih koji donose novac i tako ,kada isplate rate, mi im dajemo knjige.Vrlo malo je administrativnih zabrana i čekova", objašnjava Darko Trifunović iz knjižare „Dimitrije Tucović" iz Užica.

Cene školskog pribora su za sveske od 25-200 dinara, grafitne olovke od 15 - 75 dinara, flomastera 150-390, bojica od 160-630, rančeva od 2.000 - 4.000 dinara, a kompleti udžbenika - najjeftiniji za prvi razred , oko 6.600 do najskupljeg, za osmake , od oko 13.500 dinara. Tome svakako treba dodati i odeću i obuću, pa će i ovaj septembar , i po izdacima koji ga prate, za đake i njihove roditelje biti - posebnan mesec.

 

 

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво