Svetozar Gligorić - šahovski vitez

Iako je naš najpoznatiji šahista svih vremena, Svetozar Gligorić, bio Beograđanin, u Pančevu se čuva celokupna njegova zaostavština. Deo toga sada je dostupno i javnosti kroz izložbu u Narodnom muzeju „Svetozar Gligorić, vitez našeg vremena."

 O proslavljenom šahisti, Svetozaru Gligoriću, ima toliko da se priča, da može da stane samo u jednu obimnu knjigu. Izložba u pančevačkom Narodnom muzeju može samo da da smernice šta dalje istraživati. Za početak treba znati da je on tri decenije bio jugoslovenski najbolji šahista i među prva tri u svetu, osvojio je 14 olimpijskih medalja i odigrao preko 3000 zvaničnih partija. Poznavao se sa mnogim državnicima i glumcima, kao što su Fidel Kastro, kraljica Elizabeta, Sofija Loren.

„Može se videti njegova fotografija sa Če Gevarom, sa mladim Bobijem Fišerom, kada je imao samo 15 godina, što teško da je iko do sad video. Tu su i fotografije sa mnogim svetskim šahovskim prvacima, sa kojima je igrao i koji su mu bili prijatelji", kaže autor izložbe Srđan Božović.

Zahvaljujući velikom prijateljstvu sa pančevačkim šahistom Miladinom Mitrovićom, posle Gligorićeve smrti Pančevu je pripao njegov legat. U šah klubu, koji nosi njegovo ime, sve se to brižljivo čuva.

„On se bavio i muzikom, drugim sportovima, kao što su fudbal i tenis, svirao je, govorio 10 stranih jezika, napisao preko 20 knjiga. Bio je naš najbolji ambasador u Jugoslaviji ranije", objašnjava Miladin Mitrović, predsednik šah kluba „Svetozar Gligorić-Gliga".

„Neposredno posle Gligorićeve smrti ,FIDA, svetska šahovska organizacija, ustanovila je po prvi put nagradu za fer plej, koja nosi njegovo ime", pojašnjava Srđan Božović, autor izložbe.

Zahvaljujući volonterskom radu polaznika Regionalnog centra za talente, legat je potpuno sređen. U šah klubu planiraju da naprave stalnu postavku, gde će dolaziti mladi da proučavaju i slede Gligorićevo delo, ali i turisti, kojima će ova svestrana i svetski poznata ličnost sigurno biti interesantna.

 

 

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво