Zlatibor: 125 godina organizovanog turizma

Na Zlatiboru, letnja sezona protiče u znaku jubileja - 125 godina organizovanog turizma koji je počeo na današnji dan. Za gotovo 13 decenija trajanja, Zlatibor je postao najposećenija turistička destinacija koja je, samo prošle godine, zabeležila milion i trista hiljada noćenja.

Na Zlatiboru je krajem 19. veka sve počelo kraljevski, s prvim dolaskom krunisane glave, i za tu priliku, na livadi pokraj izvora Kulaševac, za goste priređenim ručkom. Opčinjen lepotom ovog mesta koga je prvi put posetio 20. avgusta 1893. godine, kralj Aleksandar Obrenović podržao je ideju Zlatiboraca i ovu planinu proglasio za vazdušnu banju.

I brzo se pročulo za Zlatibor i "kraljeve vode" . Novine su počele da pišu o "srpskoj vazdušnoj banji", na čijim obroncima su nicala turistička naselja a gosti, ugledni trgovci, čuveni naučnici, političari i državnici, stizali iz svih krajeva Srbije ali i sveta.

Uz izvesne zastoje tokom i posle ratnih zbivanja, turizam na Zlatiboru se kontinuirano razvija, ali najveću ekspanziju doživljava u poslednjim decenijama. I ma koliko bogatstvo sadržaja i smeštajnih kapaciteta koji se nude turistima, danas bili preduslov za razvoj modernog turizma, od početka do danas , razlozi za dolazak na ovu planini, ostali su isti.

"Priroda, vazduh, mogućnost da se šeta na sve strane, za svakoga ima po nešto. Dobri ljudi, gostoljubstvo.Generalno čist vazduh i priroda, šume, livade, ono što čini jednu planinu", ističu turisti o ovom kraju.

Uz stalne investicije, u godini jubileja Zlatibor raspolaže sa 30 hiljada ležaja u hotelima, odmaralištima, privatnim vilama i apartmanima. Renoviraju se postojeći i grade objekti koji zadovoljavaju najviše kriterijume ali se razmišlja i o novim ulaganjima.

"To je neophodno ulaganje u dalju infrastrukturu, aktiviranje nekih novih mikrolokaliteta na destinaciji kaako bi se turistima svake godine ponudio jedan novi sadržaj, razlog da dodju ponovo na Zlatibor", kaže Vladimir Živanović, direktor TO Zlatibor.

Za gotovo 13 decenija turističkog trajanja, od mirisnih livada i koliba, ovde se stiglo do apartmana, rezidencija, mnoštva sadržaja i izazova koji Zlatibor čine najposećenijom destinacijom u Srbiji, a njegovo trajanje potvrdu vrednosti koji s vremenom ne gubi, već dobija na kvalitetu i značaju.

 

 

 

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво