Banatski proizvođači suncokreta nezadovoljni rodom

Ovogodišnja žetva suncokreta počela je ranije nego što je to uobičajeno. Prinosi su zadovoljavajući,viši za oko tonu prosečno u odnosu na lane. I ove godine skladištenje i prodaja suncokreta počeli su sa akontnom cenom, koja je po oceni proizvođača niska i ne obezbeđuje zaradu.

Dragoslav Rošulj poljoprivrednik iz Stajićeva je već završio žetvu suncokreta na oko 60 jutara. Na njivi je, kaže sve prošlo bez problema, ali je nezadovoljan što se i ove godine ne zna konačna cena na početku žetve, već se plaća akontno od 25 do 30 dinara za kilogram, što je manje nego lane, kada je bilo 36.

 „Računice su takoreći, nikakve. Ulaganja su ravna sa prinosom. Cena ispod 40 dinara ne bi smela da bude. Sa 40 dinara bi nešto i mi dobili, nešto zaradili. -„Šta ćete raditi sa suncokretom?" „Suncokret sam predao sve. Njega ne možemo da skladištimo, ne možemo da čuvamo. Kako bude biće.", ističe Rišulj.


I pored kišnog leta vlaga suncokreta je oko 9 procenata, zbog čega mu nije potrebno dodatno sušenje. Prinosi ranih sorti suncokreta su u okolini Zrenjanina bili i 3,7 tona po hektaru, što je za tonu više nego prošle godine. Ima i parcela koje nisu bile izdašne.


Nenad Babić, poljoprivrednik iz Stajićeva kaže "Bilo je dosta kiše, ali nisu neki prinosi kao što smo mi očekivali. Znači, prinosi su neki oko dve tone po jutru plus-minus sto-dvesta kila. Znači, koliko se priča i koliko se mislilo da će biti toliko nema."

Po podacima Poslovnog udruženja "Žita Srbije" za domaću potrebe treba oko 680 000 tona suncokreta, što je izvesno da će i biti ostvareno, jer je u Srbiji zasejano oko 240 000 hektara.



Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 10. мај 2024.
13° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара