Ko brine o visećim mostovima u Srbiji?

Osam visećih mostova na Ibru od Kraljeva do Baljevca i deveti na Zapadnoj Moravi već godinama su zabranjeni za pešake. Za automobile nikad nisu ni bili predviđeni, ali meštani preko njih prevode i stada da ne bi produžavali put do kuće.

Najfrekfentniji je most u selu Sirča. Prelazi se na sopstveniti rizik. Meštani kažu u šali da igraju se stare dečije igre "Aši maši pa pomaši". Sajle su zarđale, daske poskakuju, negde može i noga da propadne, ili čitav čovek, kao što je pre par godina kroz most do Magliča propala jedna žena.

Najveći broj ovakvih mostova vodi do zamrlih sela, ali ne i u Sirči. Sa one strane obale je više hiljadu stanovnika. Njive su sa ove strane reke, a najbliži betonski most je oko 15 kilometara odavde. Vlasnik ovih visećih mostova se ne zna i o njima ne postoji tehnička dokumentacija.

Povremeno samo mostove vezuju lancima kako bi sprečili meštane da ne prelaze i verovatno se nadaju da se neće ponoviti nesreća iz sedamdesetih kada je sa visećeg mosta u Mataruškoj banji u Ibar propalo oko tri stotine ljudi.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 10. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара