Ko brine o visećim mostovima u Srbiji?

Osam visećih mostova na Ibru od Kraljeva do Baljevca i deveti na Zapadnoj Moravi već godinama su zabranjeni za pešake. Za automobile nikad nisu ni bili predviđeni, ali meštani preko njih prevode i stada da ne bi produžavali put do kuće.

Najfrekfentniji je most u selu Sirča. Prelazi se na sopstveniti rizik. Meštani kažu u šali da igraju se stare dečije igre "Aši maši pa pomaši". Sajle su zarđale, daske poskakuju, negde može i noga da propadne, ili čitav čovek, kao što je pre par godina kroz most do Magliča propala jedna žena.

Najveći broj ovakvih mostova vodi do zamrlih sela, ali ne i u Sirči. Sa one strane obale je više hiljadu stanovnika. Njive su sa ove strane reke, a najbliži betonski most je oko 15 kilometara odavde. Vlasnik ovih visećih mostova se ne zna i o njima ne postoji tehnička dokumentacija.

Povremeno samo mostove vezuju lancima kako bi sprečili meštane da ne prelaze i verovatno se nadaju da se neće ponoviti nesreća iz sedamdesetih kada je sa visećeg mosta u Mataruškoj banji u Ibar propalo oko tri stotine ljudi.

broj komentara 1 pošalji komentar
(subota, 18. avg 2018, 12:45) - anonymous [neregistrovani]

ko to tamo peva?

mislim ovo je strasno.