Užice: Za podršku stočarima 27,5 miliona dinara

Donacije i podsticajne mere za razvoj poljoprivrede i unapređenje stočarstva koje od 2014. godine sprovodi grad Užice, do sada je koristilo 1.100 poljoprivrednika. Uz najveće interesovanje za razvoj ovčarstva i nabavku mehanizacije, od ove godine iz budžeta Grada izdvojeno je 27,5 miliona, a do sada je iskorišćeno 15 miliona dinara.

Sve do nedavno, voćarstvo je bilo osnovna proizvodnja u domaćinstvu Milana Maksimovića, a onda je i on, uz podršku grada i bespovratna sredstva Fondacije "Divac", odlučio da proširi stočarsku proizvodnju.

„Ja sam dobio donaciju i onda sam na osnovu toga, računo da kupim još ovaca i proširim to stado. Imao sam mojih desetak do dvanaest ovaca i sa ovim imam sad 21 ili 22. I još planiram da kupim, da proširim stado da bi imao neku računicu od toga", objašnjava Milan Maksimović.

Donacije i subvencije Grada, pre svega za unapređenje stočarstva, voćarstva ali i nabavku poljoprivredne mehanizacije i opreme za plasteničku i organsku proizvodnju, za protekle četiri godine koristilo je 1.100 poljoprivrednika.

"Koristio sam za jagnjad, po 10 komada godišnje prodam i to sam koristio i prošle godine i ove, nisam ranije. Sada sam podneo zahtev za tarup i frezu", kaže Ljubiša Radojičić iz Gostinice.

Zbog sve većeg interesovanja poljoprivrednika sa teritorije 23 seoske mesne zajednice, ove godine za gradske subvencije, izdvojeno je tri miliona dinara više nego lane.

"Mislim da je jako povoljan period za razvoj stočarstva na našoj teritoriji. Mi ćemo već u septembru mesecu, drugi krug subvencija obaviti. Za sada je interesovanje ogromno za stočarstvo kao i za voćarstvo", kaže Sanja Janković, gradska većnica za poljoprivredu.

Mere za unapređenje stočarstva već daju rezltate pa je sa prošle godine više od hiljadu novih grla na ovom području, broj umatičenih stada povećan za 60 odsto.

rts.uzice@rts.rs

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи