Gerontološki cenar u Pančevu: Problemi zbog vrućina

Velike vrućine poslednjih dana donose probleme i korisnicima Gerontološkog centra iz Pančeva. Najteže je nepokretnim bolesnicima jer u većini soba nema klima uređaja, a rashlađenje im zavisi od pomoći osoblja.

U delu Gerontološkog centra u Pančevu u kojem borave nepokretni korisnici ima 24 sobe, a samo u četiri postoji klima uređaj. Srodnici nekih od njih nisu zadovoljni uslovima u kojima borave, pa su se obraćali i pokrajinskoj inspekciji.

"Do skoro su ih kupali na svakih 15 dana, do posete inspekcije socijalne zaštite iz Novog Sada. Sad je to na sedam dana, što je po nama dugačak rok, jer su ljudi u pelenama, podložni infekcijama, stalno su oznojeni. Svi zaposleni imaju klimu, a niko nema od korisnika", kaže Ranko Potkonjak, sin korisnice doma.

O 86 nepokretnih pacijenata brinu medicinske sestre, negovateljice i lekar, koji kažu da nedostatak klima uređaja pokušavaju da ublaže ventilatorima. Kupanje je jednom nedeljno.
"Mislim da ne postoje domovi gde se korisnici češće kupaju, to je samo kad postoji potreba, na primer zimi kad imamo epidemiju stomačnog virusa", objašnjava Dragana Zarić,šef zdravstvene službe u domu.

Instalacije u domu trenutno su takve da ne bi izdržale veliki broj klima.

"Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjima Vlade Republike Srbije uvrstila je naš dom u red onih koji će dobiti sanaciju čitavog objekta i samim tim će se sistem klima komora dovesti u funkcionalno stanje", kaže Tanja Lukić,vd direktorka Gerontološkog centra.

Zajedničke prostorije su klimatizovane, tako da je pokretnim korisnicima doma mnogo lakše.
"Gde god uđemo, u trpezariji, kafiću, svuda imamo ili ventilatore ili klimu", objašnjava Katica Relja, korisnica doma.

Za sanaciju koja će doneti poboljšanje uslova za boravak u domu trenutno se završava dokumentacija.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво