Frezijada kod Kraljeva

U Progorelici kod Kraljeva ovog vikenda, celo selo bilo je na motokultivatorima -sa oko 40 freza dovezli su se na "Frezijadu", tradicionalni sabor vlasnika i ljubitelja motokultivatora iz kraljevačkog kraja i okoline

U kilometarskoj koloni bile su čitave porodice . Motokultivatorima provozali su se Ibarskom magistralom,kao na pravoj limuzini.

 

U čast freze koju je pre 30 godina ostavio u rodnoj Progorelici ,Vladimir Jaćović došao je na motoru čak iz Španije.

Vladan Jaćović,koji živi u Španiji, kaže da nikada neće pobeći od freze: „Bez obzira što ja radim u inostranstvu,već 30 godina ali ja sam odavde.Srce je tu,Srbija je tu i moja rodna Progorelica je tu-uvek u srcu".

I Mileni u Australije nedostaju ovi sirotinski traktori,kako su nekada zbog cene zvali motokultivatore. Za puno srce ,kaže,ne mora da bude sve na visokom nivou.

"U Australiji naš narod je naš nije kao pre", kaže Milena Ugrenović." Radi se puno,ali više nema onog zajedništva, kao što je nekad bilo.Na žalost."

U ovom kraljevačkom selu se još organizuju mobe, posela i sabori."Frezijada "je novijeg datuma.

Slaviša Marić,predsednik Udruženja"Dolina Kraljeva" iz Progorelice priča kako su došli na ideju da organizuju ovu manifestaciju.

"Svako selo,što kažu ima neku "jadu"pa je onda na Svetu trojicu 2013.-te krenula ideja da napravimo i mi nešto ali drugačije od ostatka Srbije", kaže Marić."Onda smo došli na ideju da imamo najviše motokultivatora po broju domaćinstava.To je bila ideja ,napravili smo Frezijadu."

Po tradiciji,učesnici ove manifestacije nakon parade na Ibarskoj magistrali,provozaju se seoskim putevima do livade na kojoj  ih čekaju muzika, šator i pečenje sa ražnja.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи