Oporavak građevisnke industrije u Vranju

Građevinari u Srbiji podsećaju da su nekad bili lideri u oblasti građevinske industrije, a da su naši stručnjaci bili među najcenjenijim mostograditeljima u svetu. U Srbiji se gradi mnogo više nego pre nekoliko godina, građevinari traže fer tržište i bolju bezbednost na radu.

Mnogi poslovi u građevinarstvu rade se na otvorenom, najteže je kada su visoke temperature. Radnici imaju zaštitnu opremu, često prave pauze.

"Pravimo na svaka dva, tri sata. Izbegavamo vrućinu pošto ne možemo da radimo fasadu na suncu, nego radimo one strane koje su u hladovini", kaže Aleksandar Miladinović, radnik.

Ni u zatvorenim prostorijama nije lako. Za izgradnju stambene zgrade u Vranju angažovani su i zidari, moleri, gipsari, keramičari.

"Volim to što radim, većinom radim u privatnim kućama, ovo mi je druga zgrada i da radim veću površinu", objašnjava Nenad Milosavljević, radnik.

"Što se tiče moleraja sve radim i fasade, a uslovi kao uslovi. Nije loše, ima posla za sve, zadovoljni smo", kaže Boban Veličković, radnik.

Osim zgrada, kuća i poslovnih objekata, grade se putevi, mostovi, a infrastruktura je pokretač za razvoj drugih delatnosti. U Srbiji je više od 28 hiljada aktivnih gradilišta, a građevinarstvo u ovoj godini beleži rast od 25 odsto.

"Ovih zadnjih godina dolaskom raznih firmi kod nas, izgradnjom raznih objekata, velikih i auto-puta smo malo povratili to znanje, međutim još uvek je teško", objašnjava Novica Jančić, direktor građevinskog preduzeća u Vranju.

Novih poslova biće i kada se budu gradili stanovi za vojsku i policiju, kako je najavljeno u Vranju bi izgradnja trebalo da počne krajem leta.
broj komentara 1 pošalji komentar
(ponedeljak, 13. avg 2018, 15:10)
anonymous [neregistrovani]

najbolji

kao najbolji a kinezi grade mostove.