Umetnik iz Male Grabovnice daje novi život korenju starih stabala

Dragan Todorović iz Male Grabovnice kod Leskovca, već dvadeset godina, od korenja starih stabala pravi neobične predmete i skulpture. Za njegove radove zainteresovani su mnogi umetnički fotografi u svetu.

Srodio se sa drvetom. Sa mirisima, bojama,šarama hrasta, bukve, jasike, grabovine, trešnje.

Okružen prelepom prirodom u Maloj Grabovnici Dragan Todorović nadahnuto stvara. Veštim rukama od korenja i stabala nastaju kolevke, stolovi, police, ograde, skulpture.

"Prvi rad, ozbiljniji rad sam uradio pre dvadesetak godina otprilike i u inostranstvu je. Inspiracija je samo ljubav", kaže ovaj umetnik iz Male Grabovnice.

U svaki predmet utkano je mnogo ljubavi, rada i truda. Iako je dugogodišnji alpinista i speleolog Draganu nije bilo lako da sa stene sa vrha Kukavice izvuče ovaj koren bukve.

"Za njegov finiš mi je trebalo punih 7 godina da bi bio to što jeste sada", kaže Dragan Todorović.

Umesto da truli pod zemljom korenju daje novu namenu i sjaj. Draganovi radovi nedavno su se našli u mnogim časopisima.

Pozivi umetničkih fotografa stižu iz celog sveta.

"Radim trenutno sad za jednu ženu fotografa u Dubaiju, sigurno svetski broj jedan. Za neke ljude iz San Dijega, Bostona, iz Alberte u Australiji", nabraja Dragan.

Ljubav prema umetnosti ih je spojila pa su sada često zajedno u radionici.

Draganova supruga Marija je tehnolog, ali i fotograf sa mnogobrojnim nagradama.

"Recimo da suprug mene konsultuje kada pravimo ove premaze, boje.Tako da je tu moja reč posednja", zaključuje Marija Todorović.

Dar za stvaranje duboko je ukorenjen u porodici Todorović.Nadaju se da će ovaj prostor uskoro prerasti u pravi umetnički atelje.Veruju da će njihovim stopama krenuti i ćerka Hana kojoj zvuci iz radionice već sada privlače pažnju.

broj komentara 1 pošalji komentar
(petak, 10. avg 2018, 22:23)
anonymous [neregistrovani]

Predivno,

drvo je zivot i bgatstvo.