Čisti se najveća brana na reci Gradac

Najveća brana na reci Gradac u Valjevu, takozvana Berkova brana, poslednji put očišćena je od mulja i nanosa u septembru 2009. godine i to pod pritiskom građana koji žive u neposrednoj blizini. Prošlo leto, a veći deo i ovog prošli su bez kupanja na njoj. Čišćenje brane počelo je ovih dana.

Devet godina prošlo je od prethodnog čišćenja Berkove brane, najveće na Gracu. Površina joj je oko pet hiljada kvadrata.

Izgrađena je sedamdesetih godina prošlog veka i od tada JP „Srbijavode", koje brine o ovom vodotoku, čistilo ju je samo tri puta. Razlog je nedostatak novca.

Grad Valjevo planirao je čišćenje prošlog leta, ali su obustavljene javne nabavke.

Nedavno posao je poveren konzorcijumu jedne valjevske i jedne beogradske firme i za to je izdvojeno oko 3 645 000 dinara bez PDV-a.

Procenjuje se da na Berkovoj brani na Gracu ima između dvanaest i trinaest hiljada kubika taloga i šljunka, koji će jedan od izvođač radova, preduzeće „Kej", deponovati na svom placu u valjevskom predgrađu „Beloševac".

Do krajnjeg roka za završetak posla ostalo je još mesec dana.

Nadležni u Gradskoj upravi nisu bili voljni da za RTS govore o ovoj temi.

Nezvanično saznajemo da Grad planira da se ubuduće dva puta godišnje podižu ustave i da Gradac deo mulja i taloga nosi nizvodno ka Kolubari.

broj komentara 0 pošalji komentar