Naplata kesa u trgovinama, od prošle nedelje, i u Požarevcu

Sve više je trgovinskih lanaca sa robom široke potrošnje u Srbiji koji naplaćuju kese. Od prošle nedelje to su uvela i tri požarevačka. Potrošači se navikavaju, ali ne tako brzo.

Da može da se živi bez plastičnih kesa koje nam ruže i ugrožavaju životnu sredinu, potrošači se u teoriji slažu, ali se u praksi još uvek navikavaju.

„Isto u principu, jer nemamo naviku da nosimo. Hoćete naučiti? Kao i svi ostali."
„Ja mislim da ne bi trebalo u opšte da se prodaju." „Akcija je sasvim na mestu. Dovoljno je one reke da pogledamo koje su pune smeća i ne treba nam ništa drugo. Pridružujem se toj akciji", kažu Požarevljani.

Od prošle nedelje kese se naplaćuju i u tri požarevačka trgovinska lanca sa robom široke potrošnje.

„Manje se kese uzimaju, više se nose torbe, tako da u suštini svi su više za torbe nego za kese", objašnjava Milana Janjušević, kasirka.

Godišnje su na kese trošili i po pola miliona dinara. Sada će taj novac uložiti u ekološko rešenje.

"Mi ga ne želimo za sebe, jer mi imamo maloprodajnu maržu koja pokriva naše troškove. Uradićemo potrošačku torbu koja će biti za višekratnu upotrebu i koja će praktično biti podeljena potrošačima na neki iznos kupovine 2000, 3000", kaže Mikica Milenković, vlasnik „Union MZ".

Iako se kese naplaćuju, one su još uvek plastične. Problem su i brojne manje kese za voće i odvajanje proizvoda različite vrste. U kompaniji Merkator kažu da je to bila prva faza i da za sledeću razmatraju uvođenje papirnih.

broj komentara 0 pošalji komentar