Kragujevac: Otplata duga za komunalne usluge na 10 godina

Dugovanja za komunalne usluge,optrećuju budžet grada koji je osnivač javnih i javno kunalnih preduzeća u Kragujevcu, ali i budžete građana koji imaju neizmirene obaveze. Zato je Javno stambeno preduzeće ponudilo kragujevčanima sklapanje sporazuma o reprogramu duga koji je po uslovima jedinstven u Srbiji.

Građani koji imaju neizmirene obaveze za grejanje i čistoću, u periodu od proteklih 15 godina, dugovanja mogu da izmire na 120 rata, bez kamate. Takva povoljnost pri sklapanju ugovora o reprogramu, čiji je cilj plaćanje zaostalih komunalnih dugovanja, izazvala je veliko interesovanje Kragujevčana.

"To je odlično, to je super,to ću i da uradim. Nadam se da će i mnogi građani u našem gradu koji imaju slične probleme, kao ja što imam, da će ova akcija itekako dobro da dođe. Znači mi puno,oslobodiću se duga", kažu anketirani Kragujevačani.

Dugovanja za neplaćene račune iznose i više od dve milijarde dinara - najviše za grejanje. Građani sami biraju broj mesečnih rata koje ne mogu biti niže od 500 dinara. Osim dugovanja, u reprogram ulaze i sudski troškovi, ukoliko je dužnik utužen.

Snežana Ćirković, direktorka Javnog stambenog preduzeća Kragujevac kaže da je novina u odnosu na druge reprograme koji su možda slični ovome, ta da ovaj reprogram mogu potpisati i druga lica. To praktično znači da deca mogu preuzeti na sebe obaveze svojiih roditelja za plaćanje komunalija. Posebna pažnja posvećena je sugrađanima starijim od 70 godina i osobama sa invaliditetom. Za njih je, dodaje Ćirković, procedura pojednostavljena, a predviđen je i dolazak na kućnu adresu podnoioca zahteva za reprogram.

Grad Kragujevac uputio je preporuku i drugiim komulalnim preduzećima da omoće građanima otplatu dugova na rate.

Ivica Momčilović, zamenik gradonačelnika Kragujevca kaže da
je i JKP Vodovod doneo odluku da prihvati inicijativu Skupštine Kragujevca i građani će moći da se obrate njima ida sklapaju ugovore o reprogramu.

Sklapanje sporazuma o reprogramu u Javnom stambenom preduzeću trajaće do kraja septembra. Od 64.000 platiša, oko polovine duguje do pet hiljada dinara, a neplaćene račune uz uznosu od pola miliona do milion dinara, ima više od 650 Kragujevčana.

broj komentara 0 pošalji komentar