Nastavljena istraživanja na lokalitetu Vrelo Šarkamen

Na lokalitetu Vrelo Šarkamen kod Negotina, građenom početkom četvrtog veka, nastavljena su arheološka istraživanja. Utvrđenje je gradio tetrarh Maksimin Daja, jedan od rimskih careva rođenih na prostoru Istočne Srboje, inače, sestrić cara Galerija. Jedinstveni arhitektonski kompleks obuhvata i mauzolej carice majke u kome je 1996. godine pronađen čuveni set zlatnog nakita.

Ovih dana radi se na zapadnoj, glavnoj kapiji utvrđenja kroz koju je vodio put ka mauzoleju carice majke.

"Sada smo istražili čitavu površinu unutrašnjosti i konstatovali njene monumentalne dimenzije. Široka je 5,40 inače i bedem je te širine. Ona leži na zapadnom bedemu, a široka je sedam i osamdeset", objašnjava Dr Sofija Petković, rukovodilac arheoloških istražuvanja Vrelo-Šarkamen.

Šarkamen je građen pre 1700 godina na nepristupačnom terenu. A zašto ovde, na stenovitoj litici pod velikim nagibom? Arheolozi kažu: Maksimin Daja je rođen na ovim prostorima, a njegovo vraćanje korenima iziskivalo je poseban način gradnje svih objekata.

"Kako ne bi došlo do pucanja po osovini kapije, moralo se obezbediti njeno temeljenje, njeno fundiranje. Zato se upravo pristupilo i izradi više slojeva pločnika", kaže Igor Bjelić, dr. arhitekture.

Od jeseni, narednih nekoliko godina, konzervatorski radovi pratiće arheološka iskopavanja.

"Konzervacija će početi na jugoistočnom delu ovog objekta, na jugoistočnoj kuli, jednoj od deset kula ovog utvrđenja. I na tom uglu, gde smo potpuno suprotno očekivanjima naišli na prostorije sa unutrašnje strane utvrđenja i dokazali da prethodne teze - da je utvrđenje potpuno prazno unutra, nisu tačne", kaže Gordan Janjić, koordinator na projektu Vrelo-Šarkamen.

Šarkamen je otkrio tek deo svojih građevina, ali i sada, svojom monumentalnošću, jedinstvenom lepotom raznobojnog kamena i raznolikošću deset kula, predstavlja dobru osnovu za razvoj kulturnog turizma u negotinskoj opštini.

broj komentara 0 pošalji komentar