Vreme ambrozije i alergije

Leti su alergije češće kod osoba koje imaju atopijskih problema. Najčešći inhalacioni alergeni su različite vrste polena, a zatim kućna prašina, grinje, duvan, perje, životinjske dlake.

Ovoga leta, kao da su izostali tipični naleti letnjih alergija.Užičani su manje patili od sezonskog alergijskog rinitisa, čak i ambrozija , barem do sada , nije izazvala burne reakcije.

Ako su česte kiše leto učinile podnošljivijim za ljude sklone polenskim alergijama, razdražljivi insekti su dali veliki doprinos svrabu, osipu, pa i ozbiljnim reakcijama.U tom roju, stršljenovi prednjače.

Jovo Savić, načelnik Hitne pomoći, Užice kaže:"Alergije su leti češće nego inače, mada ovog leta, pošto je bilo tako vlažno i kišovito, to ne pogoduje tim alergenima koji se prenose vetrom i raznošenjem,strujanjem vazduha, tako da ove godine možemo reći da je ispod nekog proseka.Međutim, imamo alergija izazvanih raznim vrstama insekata, naročito stršljena, osa i pčela,i to je ,čini mi se, duplo više nego prethodnih godina".

I tokom izlaganja sunčevim zracima mogu se pojaviti svrab, crvenilo kože i sitne papule.Alergije mogu izazvati i pojedine vrste voća, tako da i leto, puno izazova, osetljivim osobama donosi i više rizika.

broj komentara 0 pošalji komentar