Uzgajanje lekovitog bilja kao porodični biznis

U topličkom kraju sve je više ljudi koji se bave berbom lekovitog bilja od koga se pripremaju melemi. Neki su otišli korak dalje, zasadivši prve sadnice lavande i u malim kućnim radionicama pokrenuli proizvodnju eteričnih ulja i lekovitih preparata.

Elektro inženjer Dragan Lekić iz blačkog sela Čučala svaki slobodan trenutak provodi u prirodi gde bere lekovito bilje.

,,Ovde imam najviše treve kantariona, hajdučice onda ima bruse koja se koristi za proizvodnju melema za hemoroide, za deda Ljubine meleme", kaže Dragan Lekić, travar.

Ljubav prema lekovitom bilju nasledio je od oca koji mu je ostavio recepture za meleme koji se u porodici lekić spravljaju čitav vek.

,,Ja sam proširio svoje znanje preko literature i raznih medija koji su davali savete i uputstva o lekovitom bilju", navodi Dragan Lekić.

Dragan ističe da u posao branja samoniklog bilja pored članova porodice angažuje i ovdašnje žitelje.

,,Ja sam bila dete od ono... deda Ljuba je počeo da se bavi time. On se i ranije bavio time ali je i naučio nas sve da idemo i da beremo te travke", objašnjava Ljiljana Đorđjević, beračica lekovitog bilja.

Na južnim padinama Kopaonika, na Javorcu, meštani su zaokupljeni sve više branjem lekovitog bilja. Kažu da ovde ima retkog bilja i da je prednost u tome što je sve to u netaknutoj prirodi.

U porodični biznis branja i uzgoja lekovitog bilja uključio se i najmladji Nikola, takodje elektroinženjer.

,,U našoj kući inače od malih nogu mi smo prehlade lečili lekovitim bilje. Deda i tata su nam spremali različite čajeve, a kad smo imali povrede spremali su nam meleme. Uradili smo sertifikaciju melema, brendirali smo deda Ljubine meleme, napravili sajt", navodi Nikola Lekić.

Stanovnici ovog područja odavno su uvideli da im priroda nudi neiscrpne mogućnosti od kojih mogu da žive. Pored uzgoja voća bave se i proizvodnjom meda i rakije travarice.

Planovi su plantaže lavande, žalfije i gaveza i veća proizvodnja lekovitih preparata.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи