Gde završava roba zaplenjena na carini?

Kopije svetski poznatih brendova u našu zemlju obično stižu sa Istoka. Najčešće su to garderoba, obuća, igračke, kozmetika, lekovi i hrana, - proizvodi koji mogu biti opasni po zdravlje. Šta se desava sa robom oduzetom na carini, istraživala je Vesna Kezović Miljković.

U magacinu kruševačke carine zaplenjena roba. Tašne , kaiševi, obuća i odevni predmeti sa oznakama poznatih svetskih brendova. Na prvi pogled ne razlikuju se od originala. Da je reč o falsifikatima ,posumnjali su carinski službenici koji su prema proceduri obavestili nosioce prava koji su utvrdili da je reč o krivotvorenoj robi.

"Kada kao organ carine dobijemo obaveštenje da se radi o krivotvorenoj robi mi sprovodimo upravo kao i sada postupak uništenja robe. U prvih 6 meseci ove godine uništili smo preko 500 000 komada robe i nešto manje od pola tone repromaterijala u tekstilu", kaže Nebojša Anđelković, načelnik odeljenja za intelektualnu svojinu- Uprava carine.

Roba se uništava na zahtev nosilaca prava , ali i zbog lošeg kvaliteta.

"Ti falsifikovani proizvodi najčešće proizvode od vrlo nekvalitetnih sirovi sirovina, vrlo često u sebi imaju supstance koje su štetne, toksične po zdravlje ljudi.Preporučio bih svim gradjanima Srbije da izbegavaju kupovinu i korišćenje takvih proizvoda.Imali smo zaplenu konditorskih proizvoda. Bile su u pitanju bombone i lizalice što dovoljno govori koliko to može da bude štetno po zdravlje," dodaje Nebojša Andjelković, načelnik odeljenja za intelektualnu svojinu- Uprava carine.

U Upravi carine kažu da čine sve ono što je u njihovoj mogućnosti da bi zaštitila pšotrošače. Od 2015., kada je mašina za reciklažu dobijena kao donacija Evropske unije u okviru projekta sprovodjenja prava intelektualne svojine , zaključno sa prošlom godinom u Kruševcu je uništeno milion i 300 000 jedinica različite robe. 

 

broj komentara 0 pošalji komentar