Strelci na protivgradnim stanicama: Nikad više posla nego ovog leta

Iako su meteorolozi najavljivali tropsko leto, gotovo svakodnevne obilne padavine praćene gradom zadale su glavobolju voćarima i poljoprivrednicima. Strelci na protivgradnim stanicama ne beleže toliki broj dejstava u poslednjih četiri decenije, a kažu da bi ispalili i više projektila, samo da ih imaju u dovoljnim količinama.

"Dežura se po ceo dan, nekad i noću. Dešava se da dolazimo u dvanest, u jedan, ali sve to nije problem. Samo da ima raketa. Znači, strelci su spremni da rade, nas što se tiče te plate i toga. Mi imamo 24 hiljade za šest meseci, znači četiri hiljade mesečno. Znači, ne radimo za platu. Radimo zato što se svi bavimo poljoprivredom, živimo od toga, zato smo i prihvatili da radimo i ovo", objašnjava Milka Čarapić - protivgradni strelac .

U Zlatiborskom i Moravičkom okrugu, opštine, pored novca za nabavku raketa, obezbeđuju i određena sredstva za strelce. U Prokuplju nisu izdvojili sredstva za protivgradnu zaštitu, zbog čega dve trećine stanica nije u funkciji.

"Većinom od poljoprivrede žive, ali neće niko da se prihvati da radi taj poso, velika je obaveza, jer vidite i sami kolko je daleko od sela. Narod se najviše na pare žali, neće za te male pare kaže da trči ovde", kaže Biljana Pavlović, bivši strelac iz Velike Plane.

I dok lokalna vlast i voćari u Prokuplju čekaju da sve reši država, u čačanskom selu Miokovci žitelji su udružili sredstva da od grada brane ono od čega žive. Uz sledovanja koja su dobili od države i grada, sami su skupili tri stotine hiljada dinara i kupili dodatnih devet raketa. Ali kažu da je ova sezona najteža.

"Za tri i po meseca sam ispalio 23 rakete, a prošlih godina sam ispalio za celu sezonu 22. Nekad se desi da se za celu sezonu tu u Miokovcima ne ispali ni po deset, dvanaest. Znači, ovakva godina se ne pamti. Za sada je težak bio početak, videćemo kako će se završiti kraj godine, znači godina je vrlo nezgodna", kaže Vojkan Tomić, protivgradni strelac i voćar iz Miokovaca.

To potvrđuju i strelci iz požeškog kraja, koji u poslednjih četiri decenije beleže najveći broj izlazaka na protivgradne stanice. Nisu uvek dejstvovali, ali je kažu bilo i dana kada je trebalo ispaliti i više raketa, samo da ih je bilo dovoljno. Tako bi se umanjile štete od grada, koje su ove sezone ogromne.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво