Pijanisti iz celog sveta u Vranju

"Piano samer fest" u Vranju i ove godine najposećeniji je letnji događaj u gradu. Za 4 godine, koliko se održava, posetilo ga je, kažu tamošnji kulturni poslenici, više od 8 hiljada ljudi.

Početak avgusta u Vranju nekoliko godina unazad obeležava klasična muzika. I umetnici i publika vole "Piano samer festival".

"Opet sam u Vranju, to znači da sam ponovo kod kuće. Zato što volim ljude ovde i, znate, ja živim u Nemačkoj, gde svi "misle" pre nego što "osećaju", a ovde je obrnuto i to je lepo", kaže pijanista Mihael Lesli.

Miku Nišimoto iz Japana drugi put nastupa na letnjem klavirskom festivalu.

"Imala sam dobar osećaj i pre tri godine kada sam bila ovde, interakcija sa publikom je odlična i drago mi je da ima dosta mladih", zadovoljna je Miku Nišimoto.

"Gosti festivala su već sklopili prijateljstva sa umetnicima i tako rado dolaze na koncerte. To je ono što je zaista posebno u Vranju, da imamo velike umetnike koji su možda nedostupni običnom slušaocu, a ovde imamo i priliku da iz najneposrednije blizine doživimo kako oni muziciraju", navodi Zoran Imširović, umetnički direktor Festivala.

Sala Doma vojske puna je svake večeri, Vranjanci su zainteresovani da čuju kompozicije poznatih svetskih umetnika, izvođenja pomno prate.

Učesnici će moći da prisustvuju predavanjima, gosti festivala su i profesori sa Sorbone i Fakulteta umetnosti iz Niša.

Pijanisti će publici približiti i stvaralački opus Kloda Debisija, obeležava se vek od smrti poznatog francuskog kompozitora.

 

 

 

broj komentara 0 pošalji komentar