Pirot: Posle obuke lakše do radnog mesta

Projekat Vlada Švajcarske i Srbije „Znanjem do posla", omogućio je mladim nezaposlenim Piroćancima praktičnu obuku u Ustanovama i firmama, a posebna pažnja posvećena je Romkinjama. Sertifikati o obuci trebalo da im pomognu da brže dobiju posao.

Kada je ostala bez posla nakon što je zatvorena tekstilna firma u kojoj je radila, dvadesetpetogodišnja Marijeta Merdžić izgubila je nadu da će se ponovo zaposliti, s obzirom na to da je završila samo osnovnu školu.

Šansu je dobila u Javnom preduzeću „Komunalac"zahvaljujuči projektu „Znanjem do posla"- u okviru koga je organizovana obuka za osnaživanje mladih Romkinja .

„Mesec dana teorijske obuke ,a onda i prakse 5 meseci.Nadam se da će ova obuka da mi puno znači do stalnog zaposlenja. Sada je na određeno a nadam se i na neodređeno",kaže Marijeta Merdžić.

"Nadam se da smo dosta toga uspeli da im udahnemo - i to samopouzdanje i taj osećaj vrednosti, društvena atmosfera i ambijent i prihvaćenost," navodi Nada Avžner,izvršna direktorka JP"Komunalac"Pirot.

Obuku na radnom mestu, uglavnom za deficitarna zanimanja, prošlo je 40-tak mladih Piroćanaca, a neki od njih su ostali da rade u firmama.

"Trenutno, a nadam se i na dalje, radim na CNC strugu. Veoma je odgovoran posao i jako je zahtevan", kaže Dušan Marković

Realizatori projekta kažu da metod obuke na radnom mestu odgovara i nezaposlenim mladim ljudima i poslodavcima.

"Ono što je nama bio fokus, jeste da obezbedimo što više časova obuke praktičnog rada, znači učenja na radnom mestu. I to je nekako približilo ljude iz formalnog obrazovanja da se bave neformalnim obrazovanjem", objašnjava Miloš Colić iz ZIP centar za mlade Pirot.

Milena Janković, iz programa „Znanjem do posla" navodi: "Osnovna aktivnost koja je bila zapravo obuka kod poslodavaca - odnosno na radnom mestu je doprinela da ovi mladi ljudi koji možda nisu ostali da rade u onoj firmi u kojoj su se obučavali svakako imaju mogućnost da nađu posao negde drugde."

Testiranje novih metoda zapošljavanja odvija se pod nadzorom Tima za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Srbije, a projekat se realizuje, pored Pirota, u još 7 gradova.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво