Hobotnice za prevremeno rođene bebe

Slađana Potić iz Starčeva jedna je od žena koje su pre godinu dana počele da heklaju "hobotnice čudesnice" i daruju ih prevremeno rođenim bebama. To je pomoćno medicinsko sredstvo koje pomaže bebama u inkubatorima da se osećaju smirenije i sigurnije.

Starčevka Slađana Potić jedna je od 500 žena iz cele Srbije, koje su na inicijativu jedne majke,čija je beba prevremeno rođena, počele da heklaju „hobotnice čudesnice".

To pomoćno medeicinsko sredstvo za bebe u inkubatorima prvo se pojavilo u Danskoj, ali se polako širi i u drugim zemljama.

Kod nas članice grupe mesečno naprave 240 hobotnica, a doniraju ih zdravstvenim institucijama u Beogradu, Novom Sadu, Prištini, Kragujevcu i Pančevu.

„Svaka od nas utka nešto svoje, neko srce, neko oči i usta, različite šare; to je neka naša kreativnost. A lepo je videti osoblje i roditelje koji se ozare kad vide nešto tako lepo i šareno kod svojih beba u inkubatorima. To je njima prvi „drugar" u životu" , kaže Slađana Potić

Bolnica u Pančevu je u prethodnih godinu dana dobila 40 hobotnica. Bebe reaguju na njih, a bitno je reći da to nisu igračke i da nisu za malu decu koja stavljaju stvari u usta.

„To njima jako mnogo znači. To je kao prvi zagrljaj. Pipci hobotnice imitiraju pupčanu vrpcu, pa se beba oseća kao da je u maminom stomaku. Od toga su smirene, stabilizuje im se disanje. Baš lepo to prihvataju" objašnjava Ana Ardeljan, pedijatar neonatolog.

Hobotnice se izrađuju po tačnim dimenzijama i od materijala su koji nisu štetni za bebe.

Žene koje ih prave prihvataju donacije isključivo u materijalu, a otvorene su da prime svakog ko želi da nauči da hekla i priključi se ovoj humanoj misiji.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво