Preventivni medicinski pregledi u požeškim selima

Rusko-srpski medicinski tim u specijalno opremljenom sanitetskom vozilu, sprovodi preventivne preglede seoskog stanovništva u Opštinu Požega. "Mobilna klinika" stigla je i do najudaljenijih krajeva.

Prvi put, od sela do sela i onih koji žive i 60 km od matičnog Doma zdravlja, medicinski punkt i rusko-srpski tim, koga predvodi lekar ruskog Ministarstva za vanredne situacije, stižu do svih pacijenata.

„Mislim o zdravlju, ali nemam vremena da idem kod lekara i pre tri godine sam bila zadnji put kod lekara. Pijem redovno terapiju što mi je dao lekar. Ovo, ko je predložio je odlično", kaže Sava Jovićević iz Gugalja.

„Čim ne osećaš neki problem nemaš naviku ni da ideš, a kad osetiš onda je to već, znam ja to i kasno, ali eto to je tako kod nas. Ovo znači puno jel ima tu i onih koji ne mogu da odu", kaže Milan Novaković iz Gugalja.

Preventivnim pregledima obuhvaćeni su svi, pre svega stari, slabo pokretni i nepokretni žitelja požeških sela, bez obzira na to da li imaju ili ne zdravstveno osiguranje.

„Mnogo mi znači, mnogo. Trebalo je da dođu juče, ali nisu došli. Nisam išla kod lekara odavno, dolaze, dođu, pa ne mogu da stignu, ima dosta, uzimam lekove i šta će oni meni staroj", objašnjava Savka Marković iz Prijanovića.

Sa svega četiri seoske ambulante na teritoriji opštine, od kojih ni jedna ne radi svaki dan, ovako sveobuhvatna akcija bila bi nemoguća.

"Nivo pomoći koju pružamo odgovara datoj situaciji na terenu. Sprovodim kontrolne preglede koji nam omogućavaju da pratimo razvoj bolesti i da pravilno konsultujemo pacijente koji su nam se obratili za pomoć", kaže Dr Viktor Belinski, internista reumatolog.

„Posedovanjem ovog vozila mislim da ćemo uspeti da stignemo do najudaljenije tačke i da pacijete koji ranije nisu imali priliku da dođu u Dom zdravlja, a ni mogućnost da dođu do udaljenih seoskih ambulanti", objašnjava Tanja Luković, zamenik koordinatora projekta „Pokretni medicinski punkt".

Po završetku dvonedeljnog humanitarnog projekta, tokom koga će lekarski tim obići više od 40 seoskih mesnih zajednica, specijalno sanitetsko vozilo, biće predato na korišćenje a potom i u trajno vlasništvo Domu zdravlja i požeškoj Opštini.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво