Strani studenti na lokalitetu Caričin grad

I posle više od 15 vekova, grad koji je živeo samo 80 godina zadivljuje svojom monumentalnošću, arhitektonskim i infrastrukturnim rešenjima, brojem bazilika. Sve faze života grada su vidljive i zato privlače stručnjake iz cele Evrope. Ovoga leta, na lokalitetu Caričin grad kod Lebana boravi petnaestak studenata iz Francuske, Nemačke, Belgije, Albanije.

Nastavlja se otkrivanje gornjeg grada Justinijane Prime. Život u 6. veku, stanovanje, namirnice koje su koristili.Samo neka od pitanja na koje odgovore pokušavaju da dobiju studenti arheologije nekoliko evropskih univerziteta.

„Impesinira me ovaj period iz kojeg skoro da nema lokaliteta u mojoj blizini, ni u Francuskoj ni u Belgiji", kaže Šarl Vestju, doktorand iz Belgije.

„Prvi put sam ovde, tražio sam lokalitet iz 6. veka i zahvalan sam što sam imao mogućnost da ovde boravim mesec dana", dodaje Valentin Grande iz Francuske.

Oni su deo francuskog tima koji više od 40 godina predvodi doktor Bavan.

„Ima posla za više generacija. Mi smo završili jedan deo programa, ima posla za još 2 godine za taj deo grada", zadovoljan je Bernar Bavan, vođa francuske ekipe.

Istraživanje Caričinog grada traje više od jednog veka. Srpsko-francunskoj ekipi pridržili su se i nemački stručnjaci.

„ Tokom rada koriste se savremene metode i iskopavanja i dokumentacije i daljinske prospekcije i detekcije", naglašava Ivan Bugarski, sa Arheološkog instituta Beograd.

„Veoma sam impresioniram ovim što vidim,ovom gradjevinom, strukturom koja je posle 15 vekova još uvek očuvana. Zadivljujuće je", ističe Sten Gilfert, student iz Nemačke.

Ovo blago koje se prostire na 100 hektara dostupno je tek desetim delom. Najvažniji lokalitet juga Srbije čuva leskovački Narodni muzej.

„Veći deo predmeta se čuva u našem muzeju. Imamo preko 3500 predmeta sa ovog lokaliteta", tvrdi Vladimir Stojanović, arheolog Narodnog muzeja Leskovac.

Uz stručnjake iz Srbije i nekoliko evropskih zemalja, strpljivo, znalački rade i meštani ovog kraja. Caričin grad im je rođenjem dat, od njega tokom leta pristojno i žive, na lokalitetu i u samom kampu gde im treba skuvati, poslužiti.

„I punjene paprike i gulaš i čorbe i đuveč i pite i proje i sve što god oće", iz svoje kuhinje preporučuje Vesna Zlatanović iz Prekopčelice.
„Radi se po 7 sati i koliko može da se zaradi? 29-30 hiljada dinara", kaže Stefan Kostić iz Štulca.

Posla ima i za stručnjake Zavoda za zaštitu spomenika iz Beograda i Niša. Krenuli su sa zaštitom ornamenata na kapitelima.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво