Predstavljanje kulture i tradicije Slovaka u Aradcu

Dvanaest vojvođanskih sela ove godine biće domaćin "Čuvarkuće" - manifestacije koja promoviše tradicionalne kulturne vrednosti i nasleđe nacionalnih manjina. Proteklog vikenda u selu Aradac kod Zrenjanina predstavljene su osobenosti Slovaka u Srbiji.

Ana Hučokova sa svojim drugaricama Zuzanom, Ankom i Marom već 40 godina čine poznatu grupu Meškarke iz sela Aradac. Sviraju po sluhu, na retkim harmonikama i predstavljaju tradicionalne slovačke pesme. Nastupale su svuda po svetu, svirale državnicima, na svečanostima, savremenim muzičkim festivalima, na Egzitu, a ovoga puta u svom rodnom selu Aradac na manifestaciji "Čuvarkuća".

"Prihvataju nas mladi, ne baš svi, ali puno nas prihvataju. oni se sa nama jako družidu lepo. Dokle ćete svirati? Pa, dok ću imati snage" kaže osamdesetogodišnja Ana.
Meškarke su se priključile velikom broju učesnika druge po redu manifestacije Čuvarkuća u Aradcu kod Zrenjanina. Predstavila su se Udruženja žena, folklorni ansambli, recitatori, a posebnom izložbom i osam umetnika koji su tokom slikarske kolonije stvarali dela na temu Multikulturalnost.

Marta Kiš Buterer, akademska slikarka ističe da umetnost spaja ljude i različite sfere interesovanja: "Vojvodina je pravo mesto za tako nešto. Ja mislim da bolje nisu ni mogli da odrade".

Projekat podržava Evroska unija i veliki broj organizacija nevladinog sektora, a cilj je promocija zajedništva i saradnje nacionalnih, verskih i kulturnih zajednica pod parolom "Vojvodina naša kuća".

"Mislim da manifestacije koje naglašavaju tu tradicijsku kulturu, nju promovišu i afirmišu - imaju svoga smisla, jer vreme neumitno teče, svet se neumitno menja iz dana u dan, to znači da se i Vojvodina menja" kaže Snežana Ilić iz Centra za razvoj civilnog društva u Zrenjaninu.

Osim tradicionalne nošnje edan od prepoznatljivijih slovačkih simbola je i bogata trpeza kojom su uz herovke, štrudle, trutule i druge poslastice aradačke domaćice obradovale goste. U narednim mesecima, kroz manifestaciju "Čuvarkuća" predstaviće se i povezati još 12 vojvođanskih mesta, a završna manifestacija biće organizovana u Novom Sadu.

 

broj komentara 0 pošalji komentar