Uskoro spomenik velikom valjevskom slikaru

Prošle su skoro dve godine od smrti slikara Ljube Popovića, jednog od najznačajnijih imena modernog srpskog slikarstva, a njegova večna kuća u rodnom Valjevu, još nije uređena. Nakon više predloga, gradsko rukovodstvo, kako saznajemo, prihvatilo je idejno rešenje uređenja prostora oko Ljubinog groba, pa bi do 12. avgusta, na drugu godišnjicu smrti, trebalo da bude urađena nadgrobna ploča.

Na mestu gde počiva Ljuba Popović, i dalje samo humka u travi i krst po kojem se grob slavnog slikara prepoznaje. Skoro dve godine prosle su u traženju rešenja za uredjenje tog mesta. Umesto najavljene aleje zasluznih građana, protiv čega su se izjasnili mestani, izabrano je resenje za uređenje ovog prostora.

"Dosta se vodilo računa o samim interesima građana Mesne zajednice Brđani. S druge strane radi se o jednom našem velikom slikaru svetskog renomea koji zaslužuje da se dobije jedan ozbiljno uređen prostor. Na osnovu ovog idejnog rešenja bi trebali uskoro da počnu radovi", kaže Nikola Radojčić, pomoćnik gradonačelnika Valjeva.

"Najvažnije je da se dođe do rešenja koje će zadovoljiti građane Valjeva a i ostaviti neki trag koji je vezan za Ljubu. Da smo do njega mogli doći dosta ranije, svakako da jesmo, ali splet okolnosti oko same brzine sahranjivanja Ljube na tom mestu i svega što se dešavalo posle toga - tražio se ipak, neki pravi trenutak da se to desi", ističe Vojislav Jovanović, direktor Moderne galerije Ljuba Popović Valjevo.

Maketa, prema idejnom rešenju Nebojše Lole Anića, iskusnog pejzažnog arhitekte i dobrog poznavaoca dela Ljube Popovića, prikazuje izgled Ljubinog hrama, koji po zamisli autora, treba da postane asocijacija na slikarevu misao i delo.
"Njegova ishodišta, koja su: stepenište, stub, portal, luk, vrata su primenjeni ovde i ono što je moglo da se skine sa njegovih platana a da ne budemo vulgarni. Ljubo, evo pobogu poklanjamo ti se, tebi u čast nešto da uradimo, dve godine je mnogo za obraz" kaže Nebojša Lola Anić, pejzažni arhitekta.
Valjevci i postovaoci Ljube Popovića, nadaju se da obrazi neće crveneti 12. avgusta i na drugoj godišnjici od slikareve smrti, do kada bi, kako se sada najavljuje, trebalo da bude uređen grob i postavljena nadgrobna ploča.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво