Bosilegradsko Kraište igra i peva

Nedelja koja spaja dva meseca, jul i avgust, u Bosilegradu je već deset godina rezervisana za manifestaciju "Bosilegradsko Kraište igra i peva". Na festivalu ove godine učestvuju ansambli iz Bugarske, Makedonije i Srbije.

Defile je uvertira, na čelu kolone gajde i orkestar iz Bugarske. Šarenilo i raznovrsnost dolaze do izražaja kada se, uz muziku, spoje u jedno kolo, na trgu. Nose zastave svojih zemalja i prenose poruke saradnje i razumevanja.

"U mom regionu, tamo gde živim, karakteristične su gajde", kaže Dimitrov Velikov iz Bugarske, "svi to sviraju, nema svadbe bez gajde."

Reif Stamenkovski iz Makedonije ističe da je misija njihovog kulturno-umetničkog društva da steknu nove prijatelje i da se upoznaju sa Evropom i svetom.

"Sa juga Srbije su igre temperamentnije pa su nam onda možda igre iz Bugarske i Makedonije bliže što se igre i brzine koraka tiče", kaže Marijana Ignjatović, iz niškog KUD-a "Abrašević".

Bosilegrad oživi svake godine tokom festvala. Dolaze ljudi iz dijaspore, komšije.

"Da se bolje razumeju, da kroz te različitosti shvatimo da je sve opet to, da su to vrlo bliski narodi", rekao je Voislav Božilov, direktor Centra kulture u Bosilegradu.

"Sad se upoznaju, sa petnaest-dvadeset godina, i zamislite kada posle 15 godina jedan u svojoj državi bude političar, a drugi u svojoj zemlji, već su prijatelji političari", naglašava Ljuben Gligorov, autor i organizator Festivala.

Ne samo igra i pesma, manifestacija je prilika i za razgovore o budućoj saradnji. Tu priliku koriste čelnici dve, po broju stanovnika, slične opštine, Bosilegrada i makedonske Kamenice.

To je dobar početak buduće saradnje u svim oblastima, smatra Sonja Stamenkova, gradonačelnica Kamenice: "Posebno za zajedničke IPA projekte, koji se finansiraju sredstvima Evropske unije."

"Mi smo pričali o rudnicima, taj isti pojas vezuje rudnik Sasa kod njih i naš u Karamanici, i to je veoma važno, i oni od toga žive i mi ćemo od toga da živimo", kaže Vladimir Zaharijev, predsednik Opštine Bosilegrad.

Statistika kaže da je za deset godina tokom manifestacije Bosilegradsko Kraište igralo i pevalo dvesta kulturno-umetničkih društava iz više zemalja. 

broj komentara 0 pošalji komentar