Mi možemo sve - kamp na Mokroj gori za decu lečenu od kancera

U organizaciji beogradskog udruženja "Čika Boca" i "Mladice", u Mokroj Gori se održava šesti kamp "Mi možemo sve", za decu lečenu od raka, koja tu borave bez roditeljske pratnje. Pokrovitelj je Ministarstvo zdravlja uz podršku brojnih donatora.

Fudbalsku karijeru Maćeka Ivanovskog iz Poljske prekinula je bolest, ali zahvaljujući lopti, u kampu je lako savladao jezičku barijeru i stekao drugare, kako kaže, za ceo život:

"Prvi put sam na kampu bez roditelja, prvi put sam u Srbiji, prvi put sam sam leteo avionom I ovde mi je super sa novim drugarima... sporazumevamo se na engleskom, rukama, nogama..."

Mihajlo Gudurić iz Batajnice kaže da nije ni sanjao da će mu biti toliko lepo: "Bukvalno svaki trenutak je isplaniran."

Dobro osmišljene radionice, uz pomoć stručnjaka i volontera koji su se i sami borili sa opakom bolešću, na prvo mesto stavljaju igru, kroz koju im vraćaju samopouzdanje i razbijaju predrasude.

"Dajemo im tu mogućnost da se otvore, da uđu u komunikaciju, da uđu u priču, jer teško je posle godina i meseci lečenja i zatvorenosti po bolnicama i u krugu porodice", objašnjava Vladimir Radulović iz Udruženja "Čika Boca".

Magdalena Tomović kaže da joj sve to mnogo pomaže: "Da rešim neke probleme što možda nisam znala ranije kako da rešim, probleme u školi, izbegavanje dece, to me najviše muči."

Ania Bučaz iz Poljske lečila se u detinjstvu od kancera i odlučila da osnuje Fondaciju za decu lečenu od raka: "Zahvalna sam što sam na ovom kampu i što ću iskustva preneti u svoju zemlju u kojoj nema ovakvih kampova."

I to što otkrivaju Šargan i Mokru Goru, i sebe, bez pratnje roditelja, upućeni jedni na druge, otvara im vidike - koliko i šta mogu, u kampu "Mi možemo sve". 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво