Mi možemo sve - kamp na Mokroj gori za decu lečenu od kancera

U organizaciji beogradskog udruženja "Čika Boca" i "Mladice", u Mokroj Gori se održava šesti kamp "Mi možemo sve", za decu lečenu od raka, koja tu borave bez roditeljske pratnje. Pokrovitelj je Ministarstvo zdravlja uz podršku brojnih donatora.

Fudbalsku karijeru Maćeka Ivanovskog iz Poljske prekinula je bolest, ali zahvaljujući lopti, u kampu je lako savladao jezičku barijeru i stekao drugare, kako kaže, za ceo život:

"Prvi put sam na kampu bez roditelja, prvi put sam u Srbiji, prvi put sam sam leteo avionom I ovde mi je super sa novim drugarima... sporazumevamo se na engleskom, rukama, nogama..."

Mihajlo Gudurić iz Batajnice kaže da nije ni sanjao da će mu biti toliko lepo: "Bukvalno svaki trenutak je isplaniran."

Dobro osmišljene radionice, uz pomoć stručnjaka i volontera koji su se i sami borili sa opakom bolešću, na prvo mesto stavljaju igru, kroz koju im vraćaju samopouzdanje i razbijaju predrasude.

"Dajemo im tu mogućnost da se otvore, da uđu u komunikaciju, da uđu u priču, jer teško je posle godina i meseci lečenja i zatvorenosti po bolnicama i u krugu porodice", objašnjava Vladimir Radulović iz Udruženja "Čika Boca".

Magdalena Tomović kaže da joj sve to mnogo pomaže: "Da rešim neke probleme što možda nisam znala ranije kako da rešim, probleme u školi, izbegavanje dece, to me najviše muči."

Ania Bučaz iz Poljske lečila se u detinjstvu od kancera i odlučila da osnuje Fondaciju za decu lečenu od raka: "Zahvalna sam što sam na ovom kampu i što ću iskustva preneti u svoju zemlju u kojoj nema ovakvih kampova."

I to što otkrivaju Šargan i Mokru Goru, i sebe, bez pratnje roditelja, upućeni jedni na druge, otvara im vidike - koliko i šta mogu, u kampu "Mi možemo sve". 

broj komentara 0 pošalji komentar