Problemi s vodom u valjevskim selima

Obilne kiše izazvale su problem i u snabdevanju vodom nekoliko valjevskih sela. Voda iz seoskih vodovoda Kukalj i Prskavac može se koristiti samo kao tehnička, a meštani Gornje Grabovice snabdevaju se iz cisterni.

Brzo se potroši voda iz cisterni u Gornjoj Grabovici nadomak Valjeva, mada Javno-komunalno preduzeće „Vodovod Valjevo" redovno dovozi. Selo je veliko, a leti i potrebe za vodom veće.

Desimir Ristić iz Gornje Grabovice kaže da dnevno potroše samo 20-30 litara vode. Olga Janković i Aleksandar Janković došli su na odmor iz Beča.

"Imamo jednu kacu od 1.000 litara, pa je napunimo. Imamo i motor i kad nestane vode, mi koristimo iz kace pomoću pumpe", kaže Aleksandar.

Seoskom vodovodu u Gornjoj Grabovici obilne kiše izazvale su velike tehničke probleme.

"U petak smo imali elementarnu nepogodu, praktično cela crpna stanica je potpuno potopljena", ističe Đorđe Milanović, direktor JKP Vodovod Valjevo. "Ne može nijednim vozilom da se dođe do nje. Tako da mi radimo danas, odnosno za vikend i danas, praktično, na krčenju puta, koji će nam i ubuduće služiti, znači, za lakši dolazak do same crpne stanice, za lakše održavanje. I nadam se da ćemo vrlo brzo to sve staviti u funkciju."

Pumpe su remontovane, biće obnovljene i elektroinstalacije, pa se očekuje normalno snabdevanje Gornje Grabovice od sutra.

U selima koja se snabdevaju sa vodovoda Prskavac i Kukalj, a to su Brangović, Kovačice, deo Dračića, Lelić, Leskovice i Sušica zbog zamućenosti voda se danima ne koristi za piće.

Snalaze se, kako kaže Biserka Nikolić iz Dračića, tako što kupuju vodu za piće i pripremu hrane.

Hlorisanje je jedini način dezinfekcije u seoskim vodovodima. To se može činiti pošto se voda izbistri, a direktor valjevskog Vodovoda Đorđe Milanović očekuje da će to biti moguće od sutra.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво