Otkrivene nove vrste algi u Vlasinskom jezeru

Biolozi i ekolozi redovno istražuju biljni i životinjski svet pored Vlasinskog jezera, otkrivaju i dosad nepoznate vrste. Alge istražuju od ove godine, do sada nije bilo opsežnog istraživanja algi na Vlasinskom jezeru.

Od proleća su u Vlasinskom jezeru otkrivene 254 grupe algi, među njima i veoma retke. Biolozi istražuju nove vrste, i te novine će objaviti u naučno-istraživačkim radovima. Prisustvo tih algi znači da je ovo jezero čista sredina.

Novica Stanković, rukovodilac službe Predela izuzetnih odlika, kaže da su to planktonske alge koje su prečišćivači vode i njihova uloga je baš ta, da čiste vodu. A samim tim što su nađene ovde, to je dokaz da je voda Vlasinskog jezera čista.

Istraživači su na Vlasini otkrili i novu vrstu muve u Srbiji, osoliku muvu, kao i leptira kavkaskog žutaća, koji je do pre 5 godina viđen samo na Kopaoniku.

Ivan Tot, biolog i koordinator naučno istraživačkog kampa na Vlasini, beleži da je na Vlasini najveća evropska populacija tog leptira, to je strogo zaštićena vrsta, interesantna i ovde je endemska podvrsta tog leptira.

Zaštićeno područje Vlasine je jedino mesto na Balkanu na kome se gnezdi ptica žutoglava pliska, ima i drugih zaštićenih vrsta.

Radislav Mirić, biolog i koordinator sekcije za ornitologiju navodi da je ovo područje najznačajnije zbog prdavca koji je širom Evrope u opadanju, a ovde zahvaljujući livadama dobro napreduje.

Na Vlasinskoj visoravni ima više od 1000 registrovanih biljnih vrsta, biljaka oko 270 i na tresetnim ostrvima koja su prepoznatljiva za Vlasinu.

broj komentara 0 pošalji komentar