Rekonstrukcija vodovodne mreže i zamena starih cevi u Kruševcu

Za izgradnju vodovodnih mreža širom Srbije, do kraja osamdesetih godina prošlog veka, najčešće su se koristile azbestno-cementne cevi. U Kruševcu se sada te cevi zamenjuju polietilenskim.

Zamenu starih azbetno-cementnih cevi kruševački Vodovod će, uz podršku Grada, raditi tokom cele godine. Trenutno se radi u Ulici Ratka Pešića i Takovskoj. Od planiranih 870 metara mreže zamenjeno  je 310 metara, postavljene su nove polietilenske cevi većeg promera.

Uporedo sa rekonstrukcijom mreže radi se i na poprečnim vezama i zameni 120 priključaka. Investirano je više od 13,5 miliona dinara, a planirano je da radovi budu završeni do početka septembra.

Iako u javnosti postoje brojne dileme o štetnom uticaju starih azbestno-cementnih cevi na kvalitet vode, brojne studije Svetske zdravstvene organizacije pokazuju, a sa tim se slažu i domaći stručnjaci, da razloga za bojazan nema, ukoliko se distributivna mreža adekvatno održava.

Zavod za javno zdravlje Kruševac kontroliše vodu za piće iz mreže Vodovoda Kruševac tri puta nedeljno, ističe dr Aleksandra Bojanić, specijalista higijene Zavoda za javno zdravlje Kruševac:

"Rade se mikrobiološke i fizičko hemijske analize i voda iz kruševačkog Vodovoda je zdravstveno ispravna. Što se tiče azbestno-cementnih cevi brojna istraživanja pokazuju da azbest unet gutanjem nije kancerogen. Azbest je opasan jedino ako se udiše njegova prašina koja ima vlaknastu strukturu, tada može da izaziva karcinome. Inače, azbest u vodi za piće nije kancerogen. Pravilnici rađeni u skladu sa direktivama SZO i EU otuda i ne predviđaju da se u ispituje njegovo prisustvo u vodi." 

Prema rečima Vladimira Milosavljevića, direktora JKP Vodovod Kruševac, do sada su  zamenjene vodovodne linije na Trgu Despota Stefana, u Železničkoj ulici, do kraja godine planirana je zamena vodovodne mreže na raskrsnici Balkanske i Dušanove ulice, i celokupne mreže u Nemanjinoj ulici:

"Ukupna vrednost ovih investicija je preko 25 miliona dinara, a plan je da se promeni preko 2 kilometra cementno-azbestnih cevi različitog prečnika." 

Vodovodne mreže u Kruševcu duga je 700 kilometara i ima 29.000 priključaka. Uz pomenute aktivnosti u narednom periodu planira se i rekonstrukcija svih ulica u Novom naselju i  sukcesivna zamena dotrajalih vodovodnih linija u gradu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво