Žetelački dani u Vojlovici

U Južnom Banatu, u pančevačkom naselju Vojlovica, Mađari i Slovaci proslavljaju završetak žetve pšenice, tradicionalnom manifestacijom "Žetelački dani".

U narodnim nošnjama Slovaka i Mađara Vojlovčani su napravili svečani defile koji je prošao kroz čitavo naselje.Vozili si i stare mašine kojima se nekada obrađivala plodna banatska zemlja.

Zbog kiše koja je prethodnog dana padala nisu mogli da obave i simbolično ručno košenje pšenice koje označava i kraj jednog velikog posla.

"U ovim novim vremenima žetva se završi za tri-četiri dana, jer je mehanizacija napredovala, a pre je bilo mnogo teže, ali su se ljudi mnogo više družili", objašnjava Mihal Spišjak, predsednik slovačkog KUD "Đetvan" u Pančevu. "Okupljali su se jedan dan kod jedne porodice, a drugi kod druge i tako su se pomagali. Svi su su radili zajedno od ranih jutarnjih, pa do kasnih večernjih sati, kada se znalo i zapevati."

Nekada su bičevi bili sastavni deo osnovnog pribora svakog pastira, a sad nema velikih stada, pa ni pastira, a kožni bičevi koriste se samo na ovakvim manifestacijama za pucanje.

"Potrebna je tehnika, ali i snaga, pogotovu kada se puca sa dva biča odjednom", kaže Miroslav Beška. "Onda treba više kondicije, ali mora i ruka da bude uvežbana da ne bi bilo problema."

Žene iz Vojlovice pokazale su na koji način prave ručne radove koji se razlikuju od svih drugih u gradu.

"Retko kad radimo jednobojnim vezom", ističe Ana Panjok, iz slovačkog KUD "Đetvan". "Uglavnom je to šareni vez i po tome je prepoznatljiva čitava Vojlovica."

Žetelački dani su se završili u večernjim satima tradicionalnim Žetelačkim balom.

broj komentara 0 pošalji komentar