Renoviranje sigurne kuće u Leskovcu

Kroz Prihvatilište za žrtve nasilja u Leskovcu za 14 godina prošlo je 400 žena i dece. Sigurna kuća u ovom gradu je od avgusta 2015. na poznatoj adresi, a uslovi su odlični zahvaljujući brojnim donatorima i Udruženju građana Apel koje ovih dana kreće sa obnovom ulaza u zgradu i ograde.

Uvek sa osmehom, puna razumevanja, ali krajnje profesionalna. Zna u svakom trenutku i šta reći i šta učiniti. Svaka žena koja se ovde nađe, nosi drugačiju priču i muku, ali sve se svodi na nekoliko istih reči.

"Sve te žene preživljavaju fizičko, psihičko, ekonomsko nasilje, seksualno nasilje", kaže Gorica Mitrović, domaćica Sigurne kuće u Leskovcu.

Uz domaćicu u Sigurnoj kući tim iskusnih stručnjaka. U svako doba dana ovo je utočište i sigurnost za žene i decu žrtve porodičnog nasilja.

"Svakako da im znači ta psihosocijalna podrška i pomoć, pravno osnaživanje, tačno u kom pravcu da se osnaže", ističe Aleksandra Milošević, pedagog, "ali, opet kažem, sve je na njima."

Spas je protekle sedmice ovde našla i, trenutno, jedina korisnica Sigurne kuće. Ona kaže da joj mnogo znači podrška i da su uslovi za boravak dobri.

Sigurna kuća, na poznatoj lokaciji u centru grada, na korak od Policijske uprave od pre tri godine. Sve novo. Najvažnije je da je bezbedno. Uz video nadzor tu je i dvadesetčetvoročasovno fizičko obezbedjenje.

"Koncept bezbednosti ovog objekta se bazira ne na njegovoj tajnoj lokaciji već na nekim drugim važnim parametrima koji garantuju visok nivo bezbednosti ovog objekta", objašnjava Boban Ilić, direktor Centra za socijalni rad u Leskovcu. "Kroz realizaciju ovog projekta taj nivo bezbednosti podići ćemo još na viši nivo."

Uz pomoć Udruženja "Apel" prošle godine sređen je ovaj kutak za decu. Ponovo sarađuju sa leskovačkim Centrom za socijalni rad i Ministarstvom građevine. I ove godine njihov projekat je najbolji, vredan milion dinara. Ulaz i ograda oko dvorišta dobiće novi izgled.

"Ako već mora da postoji ovakva institucija, želimo da se korisnici osećaju u njoj bezbedno i da imaju kvalitetniji život nego što su imali kad su došli u ovakvu ustanovu", ističe Ivica Stanković, iz Udruženja "Apel" Vučje.

Leskovac je prvi grad u Srbiji koji je ženama žrtvama nasilja zaštitu počeo da pruža institucionalizovano. Da se dobro radi, potvrđuje i puna licenca na šest godina.

 

 

 

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво