Mural u slavu Mišarske bitke

U susret obeležavanju godišnjice Mišarskog boja, najznačajnije pobede u Prvom srpskom ustanku, mačvanski slikar Željko Dragićević uradio je mural na Mišarskom brdu. Umetniku su pomogli najmlađi Mišarci.

Ovo sveto mesto, gde su srpski seljaci za jedno popodne rešili bitku protiv nadmoćne turske vojske, i sa voždom Karadjordjem započeli modernu istoriju srpske države, za mene je večna ispiracija i obaveza da se odužim kao potomak i kao umetnik, reči su Željka Dragićevića, koji je za samo sedam dana oslikao potporni zid pored puta na Mišarskom brdu.

"Ja ovde bijem neke svoje bitke koje su mi mnogo bitne, umetničke, stvaralačke, duhovne, životne", ističe Dragićević. "Oduševljn sam i prezadovoljan celom ovom pričom, ljudima, podrškom."

Pordška ne manjka, od Mišaraca koji kažu da im je važno da ovo istorijsko mesto dobije nova obeležja i simbole do turista koji se zaustavljaju duž puta.

"Prijatelj je svih Mišaraca, došao je ovde da ostavi svoj trag i ispiše neke nove stranice srpske istorije i ostavi pečat na slobodarskom Mišaru", kaže Dušan Simić, glumac iz Mišara, "vidim da nije samo meni lično drago, vidim da staju ljudi, meštani ga pozivaju na kafu, druženje."

Slikar koji je stvorio mural u dužini od 118 svojih koraka, inspirisao je i mališane da crtaju, uživaju u raspustu i prijateljstvu sa umetnikom.

Mišarski mural koji pleni monumentalnošću, simbol je zahvalnosti vitezovima slobode, ali i pobede dobrih dela i pravih životnih vrednosti.

broj komentara 0 pošalji komentar