U Šapcu, građevinska dozvola za pet dana

Elektronska uprava i ubrzano izdavanje građevinski dozvola podstakli su gradnju na teritoriji Šapca.

Građevinska dozvola u Šapcu dobija se u roku od pet dana, i od početka godine, izdato ih je 87. Za poslednja tri meseca, na teritoriji grada registrovano je 40 aktivnih gradilišta, i ono što je bitno, sva su sa urednom dokumentacijom.

Prema zvaničnoj statistici, Šabac je u "top pet gradova" po brzini rešavanja predmeta u okviru objedinjene procedure.

Zahvaljujući elektronskoj upravi, i elektronskom podnošenju zahteva, broj gradilišta se poslednjih godina znatno povećava, a sve je manje nelegalne gradnje. Grade se i individualni i poslovni objekti i zgrade. A novina je i to što su se u gradu pojavili i novi investitori. 

"Objedinjena procedura za dobijanje građevinske dozvole, takozvana elektronska građevinska dozvola bitno je unapredila i ubrzala postupak dobijanja same dozvole", kaže Dragoljub Milutinović, građevinar iz Šapca. "Ti rokovi za dokumentaciju su 28 dana, ukoliko nema nekakvih drugih problema, uglavnom se tri rokovi poštuju. Čini se da je gradilišta više, pojavljuju se novi investitori, Šabac je grad koji ima dugu tradiciju u građevinarstvu."

"Mi izdajemo lokacijske uslove u roku ne dužem od sedamnaest dana, građevinsku dozvolu za pet dana, upotrebnu dozvolu za tri dana, rešenja po članu 145 takođe za pet dana", ističe Miljan Ugrinić, načelnik Odeljenja za urbanizam. "Mi sad nemamo velike komunikacije sa izvođačima radova, investitorima, sve se podnosi elektronskim putem, i prosto, svedena je ta komunikacija na elektonsku komunikaciju, verujem da su sve zadovoljniji, jer je rok drastično smanjen, i to ide njima u prilog."

Pored olakšane procedure za dobijanje građevinskih dozvola, u prilog građevinarima ide i vreme bez visokih temperatura. Od povećane gradnje najveću korist imaju radnici, ali i lokalna samouprava.

broj komentara 1 pošalji komentar
(sreda, 01. avg 2018, 02:06)
anonymous [neregistrovani]

A u Jagodini

U Jagodini ovo traje oko godinu dana, pa vi vidite.