Obnova Muzeja Hajduk Veljka u Negotinu

Višegodišnji problem sa vlagom u Muzeju Hajduk Veljka u Negotinu uskoro će biti rešen. Iz budžeta opštine izdvojeno je skoro 2.300.000 dinara za hidroizolaciju jednog od najstarijih objekata u gradu.

U kući negotinskog oborkneza Todora, podignutoj sredinom 19. veka, smešteni su predmeti koje je koristio krajinski vojvoda hajduk Veljko Petrović, umetnička dela, knjige, ustaničko oružje, vojne mape.

Radovi na Todorčetovom konaku, zgradi sa dvadesetak arkada i jedinstvenim umivaonikom, još jednom potvrđuju da Negotinci čuvaju kulturnu baštinu i sećanje na svoje velikane. Nedavno je obnovljena Mokranjčeva kuća, a ovih dana je i Muzej Hajduk Veljka veliko gradilište.

"Prave se kanali koji vode nekih 50 metara od objekta prema gradskoj kanalizaciji, jer će ti kanali praktično odvoditi tu vodu", objašnjava Ivica Trajković, direktor Muzeja Krajine u Negotinu.

I dok se u prizemlju i oko muzejske zgrade uveliko radi hidroizolacija, na spratu u vitrinama, knjige i note Mokranjčeve Šeste rukoveti, posvećene Hajduk Veljku i Negotinu. Zidove muzeja krase portreti čuvenog junaka.

Kako je, u stvari, nastao njegov lik, objašnjava Emila Petrović, kustos etnolog Muzeja Krajine u Negotinu:

"Ljudi su govorili da su videli Hajduk Veljka, mnogi su svedočili da su razgovarali sa njim i opisivali kako izgleda.

"Veljko je bio tanka i visoka struka, smeđe kose i vrlo mali' brkova, duguljasti' suvi' obraza, široki' usta i podugačka, malo pokučasta nosa" - tako ga u "Žitiju Hajduk Veljka Petrovića" opisuje Vuk Stefanović Karadžić.

Negotinci su u centru grada podigli spomenik Hajduk Veljku Petroviću, u dvorištu Mokranjčeve kuće raste i rađa badem. Zaštićena je i stara crkva izgrađena još u vreme turske vladavine, 1803. godine.

"U porti stare crkve sahranjeni su Hajduk Veljko i njegov brat", kaže Emila Petrović. "Priče kazuju da je on tajno sahranjen kako ne bi opao elan kod boraca i da ne bi Turci saznali da je poginuo."

Stihove koji su uklesani na nadgrobnim pločama u porti crkve, napisao je naš poznati pesnik Sima Milutinović Sarajlija.

U očuvanje kulturne baštine opština Negotin sve više ulaže. Od kapitalnih radova na kulturnim objektima, prema rečima Vladimira Veličkovića, predsednika Opštine Negotin,  ostalo je da se zameni stolarija na Upravnoj zgradi.

A kada se u negotinskoj čaršiji stope mirisi grožđa i zvuci Mokranjčevih rukoveti, kada ožive priče o Hajduk Veljku, kao da će se čuti i ono njegovo junačko, nepokoreno: "Glavu dajem, Krajinu ne dajem!"

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
21° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се