Istorijski arhiv Toplice u novom prostoru

Istorijski arhiv Prokuplja čuva dokumenta starija od jednog veka iz sve četiri opštine Topličkog okruga. Sada je, uz pomoć sredstava koje je obezbedilo ministarstvo kulture, prostor Arhiva uređen pa će se dve i po hiljade metara arhivske građe, koja je osam puta seljena, napokon naći na policama.

Matična knjiga rođenih crkve u Velikoj Plani,  u koju su upisani svi rođeni u periodu od 1879. do 1894. godine, najstarija je knjiga koja se čuva u Istorijskom arhivu Toplice.

Najstariji dokument je iz doba Turaka, iz 1864.godine, ističe Milan Stojanović, direktor Istorijskog arhiva Toplice:

"To je tapija koja je poklonio mešta Merovca, gde je njegov predak kupio imanje od tadašnjeg vlasnika koji je bio Turčin, i to pre nego što su ovi krajevi oslobođeni od Turaka."

Većina dokumenata, je iz druge polovine dvadesetog veka i dostupna je na uvid javnosti. Građani najčešće traže dokumentaciju vezano za restituciju ili povezivanje radnog staža, ali i tragaju za svojim korenima.

"Ljudi se interesuju za poreklo svoje imovine kao i samo poreklo svojih porodica i odakle su naseljeni i doseljeni u Toplici", Goran Zlatković, arhivski pomoćnik.

Arhiv je osnovan pre osamdeset godina i od tada je više puta seljen zbog neadekvatnih uslova. U poslednjih pet godina uloženo je skoro 12 miliona kako bi se uredio prostor, a arhivska građa podigla sa poda. Samo ove godine, Ministarstvo kulture izdvojilo je šest miliona dinara.

Novac je, po rečima Milan Stojanovića, namenjen za dva projekta iz oblasti kulturnog nasleđa - po 500 hiljada za nabavku metalnih polica i arhivskih kutija i pet miliona kroz projekat "Gradovi u fokusu" za sanaciju krova.

Svih 550 fondova i oko dve i po hiljade metara arhivske građe biće složeno na novim policama.

broj komentara 0 pošalji komentar