Srpski vazduhoplovni modelari - prvaci Evrope

Nakon tri takmičarska dana i takmičenja u tri kategorije, uz ukupno 1.178 startovanja modela, reprezentativci Srbije u vazduhoplovnom modelarstvu su svojim rezultatima, od 195 takmičara iz 27 evropskih država, pokazali da su najbolja reprezentacija Evrope, zauzevši prvo mesto u generalnom plasmanu.

Reprezentativci Srbije u vazduhoplovnom modelarstvu - Radoje Blagojević iz Aero-kluba "Vojka", Svetozar Gostojić, Bojan Gostojić i Živa Kovački iz AK "Zrenjanin", Andrija Pešić iz AK "Trstenik", Slavko Savić iz AK "Nova Pazova", Stevan Janović iz AK "Sombor" i Branko Bijelić iz AK "Ving" iz Beograda - vratili su sa Evropskog prvenstva iz Senteša u Mađarskoj sa četiri odličja.

Zlatna medalja ekipno u klasi F1B, srebrna medalja pojedinačno za Svetozara Gostojića u istoj klasi, srebrna medalja ekipno u klasi F1C i zbirni rezultat sve tri klase F1A,B,C - prvo mesto za Srbiju -  to je zbir dostignuća ovih sportista sa najvećeg evropskog takmičenja.

Iako Evropsko prvenstvo predstavlja praktično tri zasebna takmičenja u jednom, jer se za svaku kategoriju organizuje evropsko prvenstvo, reprezezentativci Srbije su kroz sva tri takmičenja nastupali timski i kao podrška jedni drugima, što je rezultiralo prvim mestom u ukupnom poretku.

U klasi F1A nastupilo je 25 reprezentacija i 76 takmičara, a Srbiju su predstavljali Slavko Savić iz Aero-kluba "Nova Pazova", Andrija Pešić iz AK "Trstenik" i Radoje Blagojević iz AK 2Vojka". Ekipno su zauzeli 12. mesto, a pojedinačno je najbolje plasiran bio Slavko Savić na 26. poziciji.

Iako bez medalje, ovaj deo reprezentacije je bio od izuzetnog značaja za druge dve srpske ekipe, kao neophodna podrška i pomoć za vreme takmičenja oko modela. Pobednik je bio Per Findal iz Švedske, a njegova reprezentacija je zauzela prvo mesto ekipno.

U klasi F1B naši takmičari Radoje Blagojević, Bojan i Svetozar Gostojić pokazali su  apsolutnu dominaciju u odnosu na ostalih 26 reprezentacija i 75 takmičara, osvojivši prvo mesto ekipno i pojedinačno drugo mesto Svetozar Gostojić, Radoje Blagojević 12. mesto i Bojan Gostojić 21. mesto.

Pojedinačno u F1B je najbolji bio Albert Bulatov iz Rusije. I reprezentativci u klasi F1C: Stevan Janović, Živa Kovački i Branko Bijelić doneli su Srbiji medalju, osvojivši drugo mesto ekipno od 20 reprezentacija i 44 takmičara, a pojedinačno im je za nekoliko bodova izmakla medalja, pa je Živa Kovački osvojio četvrto mesto, a Branko Bijelić peto mesto. Ekipno u F1C su pobedili takmičari iz Ukrajine sa samo šest bodova prednosti u odnosu na Srbiju.

Ovogodišnje najveće takmičenje za modelare održano je u Mađarskoj od 23. do 28. jula, u organizaciji Međunarodne vazduhoplovne federacije i mađarskog vazduhoplovnog saveza. Do kraja godine srpske modelare očekuju domaća takmičenja, kao i međunarodna u okviru svetskog kupa.

Sledeće godine u oktobru na redu je Svetsko prvenstvo u Kaliforniji (SAD), kada će srpski modelari imati priliku da brane titulu svetskog prvaka u klasi F1B, a i prema upravo postignutim odličnim rezultatima, da ponove ovaj evropski uspeh i na svetskom nivou.

 

 

 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво