Zajedno za Šumadiju: Sačuvati uspomenu na Serđa Markionea

Odbornička grupa "Zajedno za Šumadiju" predlaže da se u Kragujevcu postavi spomen-ploča Serđu Markioneu i da jedna ulica ponese njegovo ime.

Markione je, saopštava "Zajedno za Šumadiju", vratio Kragujevac na mapu auto-industrijskih centara i prisustvovao otvaranju nove fabrike u aprilu 2012. godine, koja je osnovana u partnerstvu italijanskog "Fijata" i Vlade Republike Srbije.

Posle teških godina za kragujevačku "Zastavu", tavorenja i propadanja, potpisivanje ugovora sa "Fijatom" 2008,  nakon četiri godine i početak proizvodnje modela 500 L, doneli su oporavak auto-industrije i nova radna mesta za građane.

"Za tri i po godine 'Fijat' je obnovio i izgradio oko 1,4 miliona kvadratnih metara hala, koje je stavio pod krov. U Kragujevac je doveo četiri svoja velika dobavljača, koji su izgradili pogone u Grosnici (Magneti Mareli, Džonson kontrols, SIGIT, HTL ), napravio na desetine kilometara nove gasovodne i kanalizacione mreže i uspeo da izgradi veliku energanu, sposobnu da obezbedi stalno napajanje strujom grada veličine Kragujevca.

Najmodernija "Fijatova" fabrika u svetu smeštena na obali Lepenice, projektovana je za proizvodnju 160.000 automobila, a moguće je dostići kapacitet čak 300.000 vozila", navodi se u saopštenju ZZŠ.

Najveću zaslugu za preporod fabrike i automobilske industrije Kragujevac duguje, Serđu Markioneu, zato kao izraz zahvalnosti i u znak uspomene na sve što je učinio za fabriku i radnike, u ZZŠ smatraju da je najmanje što grad može da uradi, da jedna ulica ponese ime po njemu.

broj komentara 2 pošalji komentar
(subota, 28. jul 2018, 17:36)
Nemanja Kragujevac [neregistrovani]

dobra inicijativa

Ovo je zaista pametna inicijativa. A zaista i jeste vratio Kragujevac na mapu svetske auto industrije.

(subota, 28. jul 2018, 12:39)
anonymous [neregistrovani]

Uspomana na jednog diving Italijana

Bravo Kragujevac
Verona lepa ideja