Meštani se vraćaju na Radan

U letnjim mesecima sela na srpskim planinama ožive. Tako je i na planini Radan za koju kažu da je prirodna lepotica juga Srbije koja ima specifičnu klimu. Ali u selima Radana je sve više povratnika koji su se vratili u svoj zavičaj. Oni se bave poljoprivredom proizvode zdravu hranu kako vole da kažu rade i uživaju.

Zorica Arsić na svoju dedovinu vratila se pre 15 godina i danas je kaže svoja na svome.

Iako joj kao ženi nije lako da na planini živi sama Zorica je postala simbol planinske lepotice juga Srbije. Tu je da dočeka uputi pomogne da ugosti.

"Nisam se pokajala i drago mi je što sam ovde došla na svojoj dedovini da živim do kraja života ostaću ovde," kaže Zorica Arsić iz sela Ivanje.

Zorica ima svoju baštu. Paradajz, krastavac, paprika. Pored aronija, sve prirodno. Pravi mali raj.

A porodica Vučelić je napravila veliki u selu Dobre Vode. Živeli su 40 godina u Beogradu, a danas Milutin i njegova supruga na svojih 20 hektara čuvaju koze, ovce svinje uskoro će stići i krave.

"To je moja želja bila, vratio sam se. Mislim da sam se preporodio i odlučio sam da malo sebi produžim ovaj život," objašnjava Milutin Vučelić iz sela Dobra Voda, a Zlata Vučelić dodaje:

"Kad smo došli to je bila pustinja i trebalo je dosta truda, rada, volje, ljubavi."

Vučelići imaju podršku sinova, a njihovi unuci ovde uživaju na letnjem raspustu.

"Ako u Beogradu već imam prijatelje, ovde mi je lepše, jer ovde je priroda vazduh je čist i ovde mogu uvek da se igram i ne može niko ništa da mi kaže," navodi Vukašin Vučelić.

"Volim da hranim životinje sa dedom, da teram ovce," kaže Mina Vučelić.

Nedaleko od Vučelića u selu Ivanje Ratko Đorić s ponosom obilazi svoj voćnjak. Iz Bora se na očevo imanje vratio 2005. godine.

"A ova godina je izuzetno ponela. Ja više ne znam šta da radim. Ja ću imati 8 tona kruške, a šljivu ne znam ni sam koliko imam," kaže Ratko Đorić iz Ivanja. 

Tako se živi na Radan planini. Radi se i uživa. Da su putevi bolji u selu Dobra Voda bilo bi i više povratnika, a Vučelići su da im se zimi nedaće ne bi ponovile sami kupili buldožer.

Stvari se okreću i idu u suprotnom smeru i ništa nije nezamislivo. Kao vozilo koje se bez brzine ubrzava na ovoj čuvenoj uzbrdnoj nizbrdici.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара