Jasika brižljivo čuva sećanje na Biničkog

Danas se navršava 146 godina od rođenja kompozitora, dirigenta i pedagoga Stanislava Biničkog. U Jasici kod Kruševca, gde je proveo prve godine svog života, održava se muzička manifestacija u znak sećanja na autora prve srpske opere "Na uranku" i čuvenog "Marša na Drinu".

Rodio se  kraj Morave kada  je Kneževina Srbija postavljala  temelje moderne građanske  države. Sudbina je htela da njegov otac Stevan, školovani austrijski vojnik, sa 28 godina, uniformu Habzburške monarhije zameni srpskom i bude postavljen  za komandira Treće pontonjerske čete u Jasici. 

U varoši na desnoj obali reke, na oficirskoj zabavi upoznao je baronicu Mariju fon Rihengen, udovicu doktora Mladena Obradovića. Ubrzo su se venčali i 1872. godine dobili sina.

Kršten je 27. jula, istog dana kada je rođen, pod imenom Stanisav", kaže istoričarka Sanja Rutić. "Ne zna se kasnije tačno kada je dobio takoreći ime Stanislav."

Porodica Binički živela je u kasarni na mestu gde se danas nalazi osnovna škola. Stanislavu, koji je u Kruševcu završio niže razrede, sluh je brusio huk Morave. Zbog vojničkog poziva često su se selili.

U međuvremenu, Stanislav postaje profesor matematike, komponuje i osniva orkestre. Godine 1899. završio je Muzičku akademiju u Minhenu, gde je upoznao suprugu Fridu Blank. Frida je promenila ime ime u Miroslava i postala njegov nezamenjivi saradnik.

U rodnoj Jasici bio je čest gost, ističe Lidija Užarević, predsednica KUD "Stanislav Binički" Jasika:

"Postoji jedna priča da je Binički kao mladi umetnik, došavši iz Minhena, Beča ili Niša, dolazio u lokalne kafane i sve što bi ti lokalni muzičari odsvirali, on je na svom ćemanetu, ili violini, odsvirao. Meštani su se čudili jer nisu znali da je taj mladić školovan i veoma talentovan. Priča se da je i jedan Svatovac koji su svirali tom prilikom poslužio Biničkom da napravi prve taktove Marša na Drinu."

"Marš na Drinu" posvećen je prvoj pobedi srpske vojske na Ceru. U doba komunizma javno izvođenje bilo je zabranjeno. Andriću je  Nobelova nagrada uručena baš uz zvuke ove kompozicije koju su između ostalih obradili britanski Šedouz, Džoni Štulić, Točak, Lajbah.

Začetnik savremene srpske muzike Stanislav Binički umro je 15. februara 1942. godine.  Njegovi potomci legat su zaveštali Narodnom muzeju u Kruševcu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво